29 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Група Е: нови автомобили в българските ралита

Почитателите на рали спорта у нас ще имат възможност да гледат в състезанията от националния шампионат автомобили, съперничещи на най-мощните машини от планинските и пистовите надпревари. За сезон 2016 в рали шампионата БФАС последва тенденцията, налагана от ФИА и осигури на автомобилите от група Е национална хомологация.

С оглед на късите стартови списъци в българските ралита през последните години, появата по отсечките на тези автомобили, някои от които от доста време „чакат реда си” да стартират, ще е добра новина за феновете.

Автомобилите от група Е са зрелищна и по-евтина алтернатива на колите версия WRC, като се подчиняват на много по-малки технически ограничения. Минималното тегло при най-мощните машини от група Е е същото като при WRC автомобилите – 1200 килограма, но няма ограничения на мощността, което позволява автомобилите да ускоряват от 0 до 100 км/ч за по малко от 4 сек. и да достигат мощност от близо 500 конски сили, доближавайки се до легендарните от група група Б или до най-мощните версии на WRC автомобили.

Естествено, и автомобилите от група Е трябва да отговарят на всички изисквания за безопасност, задължителни за всички рали автомобили.

През 2015 година стартовите списъци в българските ралита рязко се скъсиха и включването на автомобилите от група Е ще означава по-силни и по-интересни коли на старт, което ще помогне за връщането на публиката по отсечките.
Другата добра новина за феновете е, че за новия сезон автомобилите от група Е ще стартират заедно с колите от групите A, N и R и ще се сложи край на опасната практика автомобилите да се разделят на две групи с пауза между тях, което допълнително натоварваше организаторите и създаваше предпоставки за инциденти. Това решение отговаря на политиката на FIA за недопускане на разкъсване на колоната автомобили на отделни групи, за да се подобри безопасността на публиката и зрителите.

„Мисля, че БФАС точно навреме уреди включването на автомобилите от група Е в рали шампионата и възприе правилата на ФИА за 2016 година, свързани с автомобили от група Е в ралитата – заяви бившият шампион на рали спринт Калин Бенчев, който първи заяви, че ще кара с такава кола през новия сезон. – Стартовите списъци стават все по-къси и по-сиви, вече няма български пилоти, които да карат коли версия Супер 2000 и R5, а публиката иска да гледа по-зрелищни автомобили. Ние ще предложим точно това – интересни и сигурни в техническо отношение коли, които са мощни и бързи.”Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8548
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.