20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Honda Civic Type R с рекорди на 5 легендарни европейски писти

„Състезателната кола за пътя“ - Honda Civic Type R обиколи Европа, за да се докаже с нови постижения за сериен автомобил с предно задвижване на пет от емблематичните писти на Стария континент.

Вдъхновението дойде от това, че Civic Type R постави рекорд за обиколка за автомобил с преден двигателен мост на Нордшлайфе на Нюрбургринг през май 2014 г. Затова екипът на Honda разработи европейското предизвикателство, за да докаже, че Type R е водещ хечбек със задвижване на предните колела.

Кампанията стартира на наводнената писта Силвърстоун през април. Трикратният шампион в ВТСС (Британски шампионат за туристически автомобили) – Мат Нийл постигна време от 2:44.45 мин. Това бе обаче на мокро и Мат и отборът се върнаха на пистата 22 дни по-късно, за да могат на сухо трасе да постигнат 2:31.85 сек.

В началото на май, в центъра на вниманието бе митичната Спа Франкоршамп в Белгия. Пистата е обичана от всички пилоти, а най-вече легендарния завой Червената вода (Eau Rouge). Новият пилот на Honda Racing – Роб Хъф постигна време 2:56.91 мин.

След два успешни опита, следващата цел бе историческата писта Монца. Друг пилот на Honda в отбора от WTCC – унгарецът Норберт Михелиц се качи в колата, за да направи тур и да премине по култовия Параболика, за да постигне 2:15.16 мин.

Наближи времето за финала на Хунгароринг, но преди това имаше едно пътуване до историческата Ещорил с Тиаго Монтейро, който трябваше да се пробва колко е бърз у дома. Тежката катастрофа по време на състезанието от WTCC в Германия обаче попречи на асът на Honda да кара. Затова пък той бе заместен от друг португалски пилот Бруно Кроеа, който кара колата са сигурност в WTCC. Той бе повикат 24 часа преди изпитанието. Само с един ден в колата, Бруно постигна 2:04.08 мин.

Последната спирка на екипа бе в Унгария. Изпитанието бе на 6 юни, а зад волана отново бе Норберт Михелиц, който спечели на Хунгароринг през 2015 г. с WTCC Civic Type R за частния отбор Zengõ Motorsport. Повече от два дни Михелиц даваше газ на серийния Type R, за да постигне 2:10.85 на последната от петте писти.

Филип Рос – старши вицепрезидент на Honda Motor Europe коментира: „Това предизвикателство защити позицията на Civic Type R като еталон в представянето на автомобилите в сегмента с предно предаване. С подкрепата на нашите звезди от WTCC, това е свидетелство за отбора от инженери, който проектира и създаде тази състезателна кола за пътя.“

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12533
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.