28 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Юбилейно 35-о рали „Сливен“ през септември

От 4 до 6 септември е стартът на 35-ото издание на рали „Сливен“ – кръг от Eвропейския рали трофей и от Националния рали шампионат. По традиция състезанието под Сините камъни е едно от най-успешните и най-добре организираните, но и от най-трудните в автомобилния спорт у нас. Тази година рали „Сливен“ няма да направи изключение.

Състезанието за 2015 г. отново ще събере най-добрите български и чуждестранни пилоти. Началото за подаване на заявки вече бе дадено на 20 юли, а крайният срок е 24 август. На 28 август – петък ще бъде публикуван списъкът със заявките.
Щабът на 35-ото рали „Сливен“ отново ще бъде в Рикас Център. Церемониалният старт на състезанието е на познатото място - площад „Хаджи Димитър“ пред Община Сливен в 17.30 ч. на 4 септември. Веднага след това, от 19 ч., е първата скоростна отсечка „Сливен“, по улиците на града, с дължина 2,5 км, която е невероятна атракция за зрителите.

Трудното в рали „Сливен“ 2015 обаче е в двата състезателни дни – 5 и 6 септември. Тазгодишният маршрут се различава от всички предходни издания и е избран съобразно проведена анкета сред българските рали фенове. Той е с дължина 453,41 км, от които състезателни са 181,57 км, разделени в 13 специални етапа и 271,41 км преходи. За съжаление природата отне един от най-атрактивните етапи - Моллова гора, който е бил част от всички издания на рали „Сливен“ и рали „Златни“. Поради морални причини - трагичната гибел на любимеца на феновете, варненският пилот Тодор Славов, специалистите от БФАС, Община Сливен и АСК Булсим се лишиха и от един от най-хубавите специални етапи , който бе включен в миналогодишното състезание след близо 20-годишно прекъсване – етапа Твърдица.

Това обаче съвсем не прави ралито по-леко. То си остава едно от най-трудните и атрактивни състезания в календара за ЕRT. Според желанията на феновете, тази година бе възстановен етапа Бяла, а заедно с традиционните Стара Река, Ичера (на спускане) , Даулите (Българка – на спускане), новият формат на Раково и уникалният градски етап, правят рали „Сливен“ истинско изпитание на бързината, техниката и уменията на пилотите и техните навигатори.
Първият ден – 5 септември етап включва 7 специални етапа – в Сливен и по две минавания на Бяла, Стара река и Даулите – общо 96,93 км. Във втория ден – 6 септември, са 6 специални етапа - Българка, Ичера и Раково, които се минават по два пъти, като общата им дължина е 84,46 км.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:36 1
+ 0
- 0
sffsdf1184
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.