19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Има ли интрига ден преди финала на рали Дакар 2020?

Рали Дакар 2020 върви към своя край, след като днес състезателите преодоляха предпоследния, 11-ти етап на пустинната надпревара. И, ако разсъждавате върху заглавието на материала, отговорът е „да”, поне донякъде. Интрига ще има до самия финал на маратона, тъй като последната отсечка е дълга, а днес имаше някои драми.

Стефан Петерханзел отбеляза етапна победа №80 откакто участва в „Дакар”. И то как: французинът успя да надделее с едва 10 секунди пред Насър Ал Атия. Двамата преследващи се пилота успяха да се откъснат здравата от останалите автомобилисти, като третият за деня – Карлос Сайнц финишира чак на 8 минути.

И ако си мислите, че днешните секунди са драматични, какво да кажем за генералното класиране, където Ал Атия има аванс от нищожните 6 секунди пред „г-н Дакар”. Пилотът на Toyota и настоящ носител на титлата изостава с 10:17 мин. от водача Сайнц, като и Насър, и Стефан ще гонят до последно, защото всичко може да се случи в последната 167-километрова отсечка преди финала в Кидия. Ако всичко върви по план, Матадорът ще се поздрави с трета титла, при това – с трети различен автомобил.

Секунди деляха и най-бързите мотоциклетисти днес, след като Пабло Кинтания успя да „измъкне” едва 9 секунди на колегата от КТМ Матиас Валкнер за етапната победа. Нещо повече, чилийският пилот на Husqvarna успя да намали почти двойно разликата си с водача в генералното Рики Брабек, след като пилота на Honda днес финишира едва 10-и, с над 11 минути пасив.

В общата подредба Брабек има аванс малко под 14 минути, което дава малка увереност за първата титла на Honda в ралито, както и това американец най-накрая да бъде коронован в маратона. Но всичко ще стане ясно утре…

Хоан Бареда бе големият губещ в класа, след като изпадна от топ 3 в генералното класиране при мотоциклетистите в рали Дакар 2020. Испанецът изгуби 15 минути в отсечката, а в допълнение получи и 15-минутно наказание, което го свлече до 7-о място в оверола, със сериозен пасив.

Рафал Соник отбеляза първата си етапна победа тази година при ATV-тата. Шампионът от 2015 година, обаче, е твърдо трети в класирането, след като изостава с час и три минути от водача Игнасио Касале. Самият Касале също натискаше здраво днес, като финишира втори. В генералното, чилийската звезда има комфортните 21 минути аванс пред Симон Витсе и почти със сигурност ще се поздрави с третата си титла при четириколките.

Кейси Къри пък има всички шансове да стане вторият американец победител в рали Дакар 2020. Пилотът на Can-Am има повече от солидна преднина в клас SSV, въпреки солидния напън на Чалеко Лопез, който взе етапната победа. Лопез, който е трети в генералното, ще се бори за „среброто” със Сергей Карякин, тъй като след днешния ден разликата помежду им е 12 минути, които макар и трудно, имат шанс да бъдат „избити” в последната отсечка при интересно стечение на обстоятелствата.

Нищо по-интересно, обаче, не може да очакваме при камионите, след като лидерът Андрей Каргинов взе поредна етапна победа – ей така, за всеки случай. Пилотът на Камаз води с почти 40 минути съотборника си Антон Шибалов, а третият в класирането – Сергей Вязович (МаЗ) е на почти 2 часа изоставане от лидера в генералното.

Рали Дакар 2020 официално ще приключи утре, като за десерт в менюто има 167 състезателни километра, плюс специален 20-километров шоу-етап, който, няма да важи за класирането, но ще бъде зрелищен, като към състезателите ще се присъединят атрактивни електрически джипове и мотоциклети.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36504
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.