25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Кораво трасе за Ендуро-Х Alba Damascena край Казанлък

Два напълно различни и изпълнени с много емоции и адреналин дни предложи Ендуро-X Alba Damascena – IX кръг от BG-X Ендуро шампионата. Той се проведе този уикенд из живописните райони на село Скобелево, разположено на 30 километра от Казанлък. Този път организаторите от мотоклуб „Севтополис” изненадаха пилотите със съвсем нови и корави трасета за всички класове. Въпреки тежкия трак и дъждовното време, най-подготвен за пореден път се оказа Теодор Кабакчиев (KTM), който си тръгна за Габрово с поредната купа. 

Стартовият списък за Ендуро-Х Alba Damascena наброяваше 85 състезатели, разпределени в класовете Мотоциклети „Експерт”, Мотоциклети „Стандарт”, Мотоциклети „Сеньор 45+” и АТВ. Градът на розите посрещна пилотите със сух трак за съботната навигация, по време на която „експертите” трябваше да се справят с 95 километра, прокарани през естествените предизвикателни терени на Стара планина. Тракът за „Стандарт” бе също интересен, но с по-малка дистанция – 70 километра, а за АТВ-тата – 85 километра.

Веднага след старта на последния участник в навигацията се състоя изключително атрактивен мотокрос с мотоциклети „Балкан”, в който се включиха 25 пилоти от близките села. Победител тук стана Николай Попов, следван от баща си Стефан Попов и Красимир Димитров – и тримата от Енина.

И докато многобройната публика се забавляваше с мотокрос, състезателите се опитваха да се преборят с коварния трак на навигацията. Цели 6:14.06 часа бяха необходими на лидера във временното класиране Теодор Кабакчиев да преодолее трасето на клас „Експерт”. Втори, но доста назад - на 1:15:34.9 часа остана Илиян Кузманов, следван от Искрен Генов. Челната петица в първия ден допълниха Михаил Митов (KTM) и Емил Грудев (Beta).

В клас «Стандарт» навигацията с най-добро време от 02:45.09 часа първи финишира Иван Димов (Husqvarna). Втори, на само 8:41.4 минути остана Филип Наумов (Gas gas), следван от Стоян Пачарозов (Gas gas).

12 АТВ-та застанаха на старта в събота, като най-бърз отново бе Емил Комаровски (Yamaha) – 3:28.39 часа. Втори на едва 5:11.4 минути остана Христо Колев (Suzuki), следван от Стоян Стоянов (Honda). Въпреки силната конкуренция единствената дама в категорията Рени Христова (KTM) отново се представи стабилно и завърши на престижната четвърта позиция.

Луд късмет изкараха ендуристите в неделя сутринта, след като силният дъжд, който се изля вечерта, спря точно за старта на първия манш на ендурокроса в клас „Експерт”. Тук победителят от навигацията Теодор Кабакчиев бе сполетян от технически проблеми – неколкократно прекъсване на мотора. Това даде възможност на другия млад състезател Искрен Генов да вземе преднина и да пресече първи финалната линия. Във втория манш обаче Кабакчиев смени машината си с тази на Иван Димов от клас „Хоби” и без проблем финишира първи с общо време 6:49.6 минути. Генов остана втори на 13.7 секунди от него, а трети завърши Илиян Кузманов.

Въпреки, че събра по-малко точки в ендурокроса, първото място в навигацията донесе поредната победа за Теодор Кабакчиев (47 т.) в BG-X Ендуро шампионата. Втори, на само 2 т. разлика остана Искрен Генов, а подиумът допълни Кузманов.
Състезателите в клас „Стандарт” и „Сеньор 45+” караха три серии на елиминационен принцип и един финал в ендурокроса. Иван Димов продължи с убедителното си представяне от събота и с общо време 5:52.9 минути завърши първи в ендурокроса, следван от Ивелин Иванов (KTM) и Данаил Тодоров (Gas gas). Филип Наумов се нареди на четвъртото място.
Така с пълен актив от 50 т. Иван Димов спечели купата на Alba Damascena в клас „Стандарт”, оставяйки на второ място Филип Наумов – 40 т. Подиумът допълни Данаил Тодоров с 38 т.

В клас АТВ на старта за ендурокроса застанаха 4 машини, а Комаровски отново бе безапелационен и с аванс от цели 24.5 сек пред Момчил Великов и общ аванс 50 т. грабна победата в Ендуро Казанлък. Втори остана Христо Колев с 42 т., а Великов допълни подиума при четириколесните. Рени Христова се нареди на четвърта позиция.

Въпреки, че мотосезонът в някои дисциплини приключи, BG-X Ендуро шампионата продължава с още два кръга, единият от които ще ви пренесе в приказния свят на Червената шапчица през октомври.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:33 1
+ 0
- 0
sffsdf3131
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.