26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Маркес с брилянтна победа №700 за Honda

Лидерът в класирането Роси се добра до подиума

Световният шампион Марк Маркес продължи перфектната си серия на култовата писта в Индианаполис в САЩ. Испанецът отново показа как се превзема "тухларницата" и допълни съвършената си серия със седма победа в седем участия на това трасе. Нещо повече, успехът на Маркес беше под номер 700 за Honda.

Маркес стартира от първа позиция, но бе изненадан от Хорхе Лоренсо (Yamaha), който бе намерил оптималните настройки на своята машина. Двамата бързо се откъснаха напред, докато зад тях се оформи вторият дуел между другите двама пилоти на заводските тимове на Honda и Yamaha - Дани Педроса и Валентино Роси.

Също толкова драматично беше пред тях. Лоренсо води до 3 тура преди края, когато беше атакуван чисто от Маркес и изпреварен. Световният шампион нямаше нужното темпо, за да натрупа успокояващ аванс пред съперника си и трябваше да натиска до самия край, за да си осигури третата победа за сезона, която беше и втора поредна.

"Честно казано Хорхе ни изненада, защото не очаквахме, че може да поддържа подобно темпо толкова време. Затова сменихме тактиката. Предпочетох за се движа зад него до края, защото знаех, че ако го изпреваря веднага нямаше да успея да се откъсна и напрежението щеше да е при мен, въпреки че бях малко по-бърз. Затова изчаках до последните три обиколки и нанесох своя удар", разказа веднаха след финала Маркес.

"В свободната тренировка паднах за първи път този сезон и ми беше малко трудно толкова бързо да възвърна самоувереността си. Да си призная, дадох всичко от себе си и от машината. Както виждате в състезанието дадох по-добри времена, отколкото в свободната тренировка, което трябва да Ви подскаже, че бях на абсолютния лимит. Накрая и задната гума започна да ме предава, десният борд се износи много. Просто нямаше как да задържа Маркес", обясни Лоренсо.

ВЪпреки че стартира от 8 позиция, лидерът в шампионата Роси успя да се промъкне в челото и въпреки непосилното за него темпо на първите двама, проведе фантастична битка с Педроса, продължила до последните метри на надпреварата. След няколко смени на третата позиция "Докторът" все пак успя да се пребори за третото място и се качи на подиума.

"Няма как да не съм щастлив, защото Марк съкрати само 9 точки от аванса ми, а Хорхе 4. Това е повече от добре за мен. Беше ясно, че на тази приста трябва просто да намаля щетите, защото не бях никак бърз, а момчетата от Honda бяха страхотни през целия уикенд", сподели щастливият Роси.

Андреа Яноне беше с най-бързото Ducati в надпреварата със своята пета позиция. След него останаха двамата състезатели на Monster Yamaha Tech 3 - Брадли Смит и Пол Еспаргаро, следвани от Кал Кръчлоу (Honda), Андреа Довициозо (Ducati) и Данило Петручи (Ducati).

В генералното класиране продължава да води Валентино Роси със 195 точки, следван от Хорхе Лоренсо със 186 и Марк Маркес - 139. Следващият кръг е едният уикенд в Бърно, Чехия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:35 1
+ 0
- 0
sffsdf1648
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.