29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Moto GP: първа победа на мократа „Силвърстоун“ за Валентино Роси

Зрелищно състезание на мокра писта, трима италианци на подиума и неочакван развой на събитията – така премина Гран при на Великобритания, 12-ти кръг от Moto GP шампионата. 73 000 зрители бяха окупирали трибуните, за да видят първата победа на Валентино Роси (Movistar Yamaha) на легендарната „Силвърстоун“ и първия подиум на Данило Петручи (Octo Pramac Racing) в кралския клас. Пълният успех на италианците донесе Андреа Довициозо (Ducati), който допълни челната тройка.

Днес състезателите очакваха сухо състезание, но секунди преди старта заваля, което накара пилотите да се върнат в питлейна и да сменят сухите гуми с мокри. Това бе причината за отлагане на старта с 30 минути.

Първи в първия завой влезе Хорхе Лоренцо (Movistar Yamaha), но още на втората обиколка Доктора показа майсторството си да кара в дъждовни условия и изпревари без проблем съотборника си. Зад него се движеше Марк Маркес (Repsol Honda), който беше единственият състезател, успял да следва темпото му. До 9-тата обиколка двамата съперници вече бяха с цели 7 секунди преднина пред третия Данило Петручи (Octo Pramac Racing). Тринадесетата обиколка обаче се оказа кошмарна за Маркес, който падна и загуби всякакви шансове за титлата. В момента исанецът е далеч назад в класирането със 77 точки пасив и само 6 състезания до края на шампионата. 

След като Маркес бе „вън от играта“, Роси като че ли се успокои и продължи да кара своето състезание, но зад него Петручи вече бе намалил разликата до 1.6 секунди. Докторът обаче получи сигнал от бокса на Yamaha и увеличи скоростта, пресичайки първи финалната линия с 3.010 секунди аванс.

Прекрасно състезание в Гран при на Великобритания направи Данило Петручи, който се нареди на второто място на подиума. Състезателят на сателитния тим на Ducati стартира от 18-та позиция, но след страхотен щурм и битка за второто място със сънародника си Андреа Довициозо, постигна дългоочаквания успех.

Гран при на Велкобритания беше кошмарно за най-големия съперник на Роси Хорхе Лоренцо, който явно подцени Доктора или надцени възможностите си. Това го изпрати на пета позиция в крайното класиране и на цели 5.726 секунди зад него.
След първата си победа на „Силвърстоун“ Роси увеличи лидерството си в първенството и води убедително с актив от 236 т., а Лоренцо е на 12 зад него. Трети в класирането до момента е Маркес със 159 т., следван от Андреа Яноне – 150 т. и Довициозо – 120.

Moto GP шампионатът продължава с Гран премио Ди Сан Марино на 11-13 септември.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2400
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.