19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

MotoGP: Маркес отново е господарят на Заксенринг

Марк Маркес (Honda) спечели състезанието за Голямата награда на Германия в Moto GP. Испанецът трябваше да преживее нова дъждовна драма и да стигне до крайния успех след великолепен тактически ход на неговия отбор.

Надпреварата стартира на мокро трасе и за лидерската позиция започнаха да спорят започналите от първа редица Андреа Довициозо (Ducati) и Валентино Роси (Yamaha). Скоро към тях се присъедини и Данило Петручи, но неговият период в лидерската група беше твърде кратък и той напусна битката след падане.

Към средата на дистанцията стана ясно, че трасето започва да изсъхва и меките гуми за мокър асфалт едва ли ще издържат до карирания флаг. И тук започна голямото тактическо надлъгване. От Ducati първо вкараха изостаналия Андреа Яноне, който сложи гуми интермедиа, а отборът му имаше нужда от данните, за да прецени кога да извика лидера Довициозо. При връщането си на трасето обаче Яноне бе по-бавен от тези, които бяха със старите гуми за мокро, което показа, че е все още рано за по-бързи гуми.

Няколко тура по-късно смяна направи и Марк Маркес, който се движеше около 10-то място и по никакъв начин не изглеждаше като заплаха за лидерите. Отборът му обаче явно намери перфектният момент, защото още със завръщането си на трасето, Маркес даде с над 4 секунди по-добро време от това на Довициозо и Роси. В щабовете на Ducati и Yamaha се усетиха и веднага подготвиха мотоциклетите на ездачите си, но самите състезатели предпочетоха да малтретират вече унищожените си гуми за мокро до последния момент.

Когато все пак ги сполетя неизбежното и Довициозо и Роси влезнаха в бокса, вече беше късно, защото Маркес беше стопил изоставането си до по-малко от 10 секунди и на вече сухата писта нямаше кой да го спре. Също с отлична тактика на второ място се класира Кал Кръчлоу с Honda. Малка утеха за Довициозо бе извоюването в последния момент на третото място, на което се надяваше да завърши Скот Рединг.

Неделният ден за шампиона Хорхе Лоренсо премина отново ужасно, като испанецът съумя буквално да довлачи своята заводска Yamaha до финала на 15 място, печелейки едва една точка. Седмата победата на Марк Маркес на Заксенринг пък бе може би най-решителната крачка към връщането на короната, защото ездачът на Honda има вече 170 точки - 48 повече от Лоренсо. Валентино Роси, който също не избра правилната тактика и остана осми, е със 111 точки.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:14 1
+ 0
- 0
sffsdf13919
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.