19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

MotoGP: Маркес тръгва от пол-позишън в Аржентина

Състезателят на Repsol Honda Марк Маркес спечели драматичен пол-позишън за утрешния старт за Гран при на Аржентина - втори кръг от MotoGP шампионата. В първата квалификационна сесия (Q1) най-добри времена записаха състезателите на Monster Energy Yamaha Брадли Смит - 1’40.552 и Пол Еспаргаро - 1’40.715, което им даде възможност да се присъединят към квалификацията на лидерите следобед.

Горещото време и температура от 40 градуса на асфалта посрещнаха състезателите в Аржентина. Преди началото на 15-минутната Q2 всички бяха предпочели твърдата предна и средно-твърда задна гума Michelin, но повишаването на температурите накара пилотите да ги сменят с меки гуми в края на сесията.

Малко след началото на втората част на квалификацията Маркес спря маркера на 1’39.411 минути, което се оказа и най-доброто време за уикенда. Този резултат моментално постави испанеца на секунда преднина от неговите конкуренти.

За разлика от Гран при на Катар, пилотът на MoviStar Yamaha Хорхе Лоренсо се прибра в бокса веднага след първата бърза обиколка. Неговият съотборник Валентино Роси пък остана на пистата няколко обиколки и беше вторият пилот, смъкнал времето под 1’39-секундния маркер до средата на сесията.

Три минути преди нейния край Маркес падна, но това не успя да попречи на испанеца да даде най-добро време на пистата “Термас де Рио Ондо” днес и да спечели първия си пол-позишън от надпреварата на “Филип Айлънд” през 2015. Втори остана Валентино Роси (Movistar Yamaha) с 0.375 секунди пасив, като това е 13-тият път, в който Доктора ще стартира от първа редица след завръщането си в Yamaha през 2013. С време 1`39.944 минути първа редица допълва Хорхе Лоренсо, като това е най-лошата му стартова позиция от четвъртото място в Гран при на Малайзия миналият сезон.

Първи на втора редица ще се нареди съотборникът на Маркес Дани Педроса, който днес изостана с 0.6 секунди, а до него ще стартират пилотите на Ducati Андреа Довициозо и Андреа Яноне. Трета редица оформят Маверик Виналес (Team Suzuki ECSTAR), Хектор Барбера (Avintia Racing) и Кал Кръчлоу (LCR Honda).

След първия кръг в Катар лидер в MotoGP е Лоренцо с 25 т., следван от Довициозо с 20 и Маркес - 16 т. Гран при на Аржентина стартира утре от 22.00 часа българско време.



Рейтинг :
03.04 2016 в 19:02 1
+ 0
- 0
"пол-позишън" - такава дума няма , но има "първа позиция". Имате и грешка относно гумите и температурата.
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.