24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мотокрос: подиум за България на европейското първенство

Младата българска надежда Кристиян Иванов (KTM) стана единственият българин с подиум в Европейския шампионат по мотокрос за класовете ЕМХ65 и ЕМХ85, петият кръг на който се проведе този уикенд в Глобаре, Сърбия. Състезателят на “НСА Моторспорт” грабна третото място в крайното класиране при 85 сс мотоциклети, събирайки общо 130 точки от проведените пет кръга за Югоизточната зона на Европа. В календара на Европейския шампионат остава още един финален кръг в Локет, Чехия, в надпреварата за който ще се включат състезателите от всички 4 зони.

На стартовата решетка в Глобаре застанаха 31 български състезатели, като успоредно със състезанията от Европейското първенство, се състоя и трети кръг от Балканското във всички категории. Горещи температури и трудно трасе посрещнаха българите в Крушевац. Надпреварата започна с традиционната атрактивна церемония по откриването, на която освен всички състезатели, присъства и президентът на ФИМ-Европа д-р Волфганг Сръб.

ЕМХ65

При най-малките кубатури Румънката Аида Чуану (KTM) взе холшота в първия манш на клас ЕМХ65, но половин обиколка след това бе изпреварена от сънародника й Мариус Поповици, който спечели състезанието, следван от урганците Бенче Пергел (KTM) и Ноел Занок (KTM). От българите Виктор Бориславов (KTM) се нареди на пета позиция с разлика 45.067 секунди от първия, а Радостин Михайлов (Suzuki) е 7-ми. Вторият манш завърши аналогично на първия, като Поповици отново оглави класирането, оставяйки Пергел на 15.644 секунди и Занок на 22.195 секунди. Бориславов също не промени класирането си и отново финшира пети, а Михайлов загуби една позиция и зае 8-мото място. Така в с пълен актив от 50 точки Поповици спечели кръга в Сърбия, а Бориславов и Михайлов се наредиха съответно на 5-та и 8-ма позиция в крайното класиране.

Благодарение на приличното си представяне в предишните кръгове от шампионата на Югоизточна Европа, Бориславов успя да събере общо 132 точки и да заеме 5та позиция в крайното класиране.

ЕМХ85
Трима българи застанаха на стартовата решетка в клас ЕМХ85 в Сърбия. С резултат 4-5 в двата манша най-добре се представи Кристиян Иванов, който с общо 33 точки допълни челната петица в крайното класиране на надпреварата.
В първия манш успях да направя добър старт и да мина напред, като се движех втори, но след това ме изпревариха и завърших четвърти без предна спирачка. Във втория манш пак потеглих добре, но проблемът със спирачката се появи отново и не можах да се боря за по-предна от шестата позиция.” - каза Кристиян Иванов след финала.
Другите български пилоти Николай Малинов (Kawasaki) и Димитър Грозданов (KTM) се наредиха на 6та и 7ма позиция, със съответно 31 и 27 точки.

Първият манш бе спечелен от унгареца Адам Ковач (КТМ), който поведе от началото и не позволи да бъде изпреварен до края. Тройката оформиха Якоб Кристоф (Унгария, Husqvarna) и Никола Хранич (Хърватска, Husqvarna). Във втория манш Ковач поведе в първия завой, но бързо бе изпреварен от Никола Хранич, който спечели надпреварата, следван от Якоб Кристоф. В крайното класиране за кръга обаче победител стана Ковач с 47 точки, Хранич и Кристоф допълниха подиума със съответно 45 и 42 точки.

Балкански шампионат

За разлика от Европейския шампионат по мотокрос, българите с лекота обраха първите места в почти всички класове на Балканския. С пълен актив от 50 точки Хакан Халми (KTM) отново показа най-добра форма в най-силно конкурентния клас МХ2, печелейки без проблем двата манша. Подиумът допълниха Любомир Васев с Yamaha и 44 точки и Кристиян Ангелов (Yamaha) - 38 точки. В клас МХ2 Джуниър победител е отново Халми, а с равен брой точки (42) останалите две места на подиума си поделиха Тони Цветков (Yamaha) и Георги Георгиев (Suzuki).

В клас МХ1 победата с максимални 50 точки грабна Адриан Радута от Румъния с КТМ, следван от македонската звезда Християн Илиоски (Yamaha, 44 т.) и кипърецът Крисантос Харалампус (KTM, 40 т.). От българите с най-предно класиране бе Атанас Атанасов (Yamaha), който зае 6-тото място, следван от Калоян Илиев (KTM) - на 7ма позиция.

Доста интересна бе надпреварата в клас МХ, където основните конкуренти Мартин Тодоров (Yamaha) и Юлиян Райчев (Kawasaki) си поделиха по един манш и се оказаха с равен брой точки - 47. В крайна сметка обаче с победа във второто състезание Тодоров се изкачи отново на върха, а негови подгласници станаха Райчев и състезателят на домакините Немая Петрич (Yamaha).

Благодарим на Katz Pungas за навременните резултати!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12724
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.