26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мотоциклетизъм: от слънце на дъжд за старта в Долна Митрополия

При страхотно време, с много слънце и настроение стартираха вчера Европейският шампионат по СуперМото и Балканският по мотоциклетизъм на писта. Те се провеждат в Долна Митрополия в памет на дългогодишния приятел на мотоциклетния спорт Димитър Калчев, а заявки за участие са подали 96 пилоти от 10 държави. Българската федерация по мотоциклетизъм отново се беше погрижила да съсдаде отлична организация, както на пистата, така и в падока.

Мотоциклетизъм на писта

Днешният ден започна със свободнитре тренировки и квалификациите за време от Балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта. В клас SP125 първи ще потегли настоящият шампион Милен Георгиев (Aprilia), kойто завъртя най-бърза обиколка за 1'53.313 минути, като с това си заслужи трофея на "Спорт-тото за най-бърза обиколка" в най-малкия клас. До него на стартовата решетка ще се нареди Жулиета Ленкова (Aprilia), която регистрира време от 1:58.306 минути. Интересното тук е, че братята Дениз и Kaн Ончу, които са фаворити в клас SPJunior на дисциплината супермото, караха и в пистовия шампионат. Кан се представи доста добре, финиширайки днешния ден с най-добро време 2.00.638 минути и ще стартира от трета позиция.

В клас F600 най-добро време в квалификациите даде Павел Драганов (Kawasaki) - 1:39.932 минути. До него ще застане новакът в тази категория Красимир Михайлов (Kawasaki), който до миналата година караше в по-горния клас F1000, a първа редица ще допълни гръцкият пилот Андреас Психогиос (Кawasaki). В по-горния клас F1000 републиканският шампион от миналата година Михаил Атанасов (Suzuki), който се справи без проблем със своите конкуренти и даде първо време днес 1:40.383 минути във втората сесия. Негов най-голям опонент тази година се очертава да бъде Атанас Нейчев (Aprilia), koйто остана втори вчера на само 0.076 секунди. Трети квалификацията завърши македонецът Свободан Ивцески (Honda).

В клас SSP румънецът Йонел Паскота (Yamaha) отново беше недостижим, завъртайки най-бърза обиколка за 1:35.837 минути. Плътно зад него беше Александър Георгиев (Honda), koйто финишира със само 1.126 секунди и има шанс да се пребори с пилота на Северната ни съседка в утрешния старт. От трето място ще стартира Бойко Божинов (Yamaha).

Въпреки отсъствието на голям брой състезатели, най-дългоочаквана отново беше квалификацията в клас Superbike. Балканският шампион от 2015 Красен Кънчев (BMW) бе без конкуренция и завъртя най-добро време от 1:34.559 минути в първата сесия, в която кара с нови гуми. Във втората Кънчев смени гумите със стари, като с отбора му направиха някои промени по мотора, заради което той даде време с една идея по-слабо. От второто място на първа редица ще потегли Димитър Митов (BMW), който остана на 1.663 секунди от победителя, следван от Владислав Димитров (BMW) - на 1.714 секунди.

В клас „Скутери” квалификацията за място спечели Пламен Христов (Aprilia), следван от още двама българи - Алекс Иванов (Aprilia) и Боян Петров (Aprilia).

СуперМото

В Европейския шампионат по СуперМото в клас SMJunior най-добро време в квалификацията при най-малките даде Золтан Ордог (КТМ, Румъния) - 1.39.971, следван от Арес Бенгич (КТМ, Турция) - 1.42.409. С трето време от сесията завърши Радостин Михайлов (КТМ) – 1.46.227. Ордог ще получи и втората награда от „Спорт тото” за най-бърза обиколка в SM 65. При SM 85 на Европейския шампионат квалификацията за място спечели Кан Ончу (КТМ, Турция), който регистрира най-бързо време - 1.33.518, втори на решетката ще застане Димитър Петров (КТМ), а трети Николай Малинов (КТМ).

Братът на Кан Дениз Ончу нямаше късмет и спука гума още в първата обиколка, заради което днес ще застане на последното място на старта. При OPEN +S3 на СуперМото изключително убедителен ,както в тренировките, така и в квалификацията беше Александър Георгиев (КТМ), за който четири обиколки бяха напълно достатъчни да регистрира най-добро време от 1.25.270 и да се прибере доволен в бокса. Втори стана Янко Ташев (КТМ) - 1.26.713, а трети Хакан Халми (КТМ) - 1.31.131 минути.

Официалното откриване на Grand Prix Bulgaria е днес от 11.00 часа, а веднага след него по традиция започват и състезателните маншове. Припомняме, че тази година входът за Grand Prix Bulgaria край Плевен ще е свободен, тъй като Българска федерация по мотоциклетизъм стартира новата кампания „Аз подкрепям мотоциклетния спорт в България“. Идеята на инициативата е състезанията от Европейския шампионат СуперМото и Балканския шампионат писта да нямат такса вход, а публиката и всички останали ще имат възможност да направят официално дарение в подкрепа на спорта. Кампанията се осъществява от Българска федерация по мотоциклетизъм, координирана от Екатерина Стратиева, автомобилен състезател, двукратен европейски шампион по автомобилизъм 2014/2015 в категория „Жени“.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:24 1
+ 0
- 0
sffsdf9580
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.