01 май 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Николай Йовчев с първо време в квалификацията за Гран при на Айтос

При отлична организация и приятно октомврийско време стартира днес финалът на републиканския шампионат по мотокрос, който се провежда в Айтос. Стартовият списък включва 83-ма състезатели от 3 държави (България, Гърция и Румъния), които ще премерят сили за шампионските титли на страната в класовете МХ65, МХ85, МХ1, МХ2, MX2 Junior и МХ. Днес се проведоха свободните тренировки и квалификациите във всички категории, както и първият манш в клас МХ.

Гордостта на домакините Николай Йовчев (Несебър мото, Honda) отново показа най-добра форма в клас МХ1 и записа най-добро време на домашното трасе – 1:52.051, оставяйки на 0.437 секунди Тодор Тотев (МСК Севлиево, Honda). Надпреварата в тази категория се очаква с най-голям интерес от феновете, тъй като двамата фаворити са с равен брой точки преди финала – 390. Много добре се представи състезателят на Бяла Рейсинг Денислав Ангелов (KTM), който даде трето време – 1:54.390, а четвърти стана Калоян Илиев (МСК Калабак 1969, КТМ).

Доста интересна днес беше квалификацията в клас МХ85, където един от фаворитите при по-малките 65 сс машини Димитър Грозданов (KTM), застана на старта и в по-голямата категория. Състезателят на МХ Рейсинг Симитли даде десето време, което е доста добро постижение имайки предвид силната конкуренция. Изненадата в този клас поднесе състезателят на „Калабак 1969“ Румен Мирчев (Yamaha), който завъртя най-бърза обиколка за 2:04.153 минути. Проблем с яката попречи на водача в класирането Жулиян Георгиев (Моторейсинг Варна, КТМ) да даде най-доброто от себе си и той завърши втори, на само 0.157 секунди. Трети се нареди Вили Василев с 0.980 секунди пасив. Заради все още неотшумялата контузия на коляното най-големият опонент на Георгиев Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ) нямаше как да кара на 100%, което бе причината да даде девето време.

В клас МХ65 първо време на квалификацията даде лидерът в класирането Кристиян Иванов (Тексим Моторспорт, КТМ) – 2:10.545 минути. След като остави 85 сс машина, Димитър Грозданов стартира и в по-малкия клас, където също даде добро време и се нареди на второто място, на 0.818 секунди. На трето място и 6.190 секунди от първия се класира Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ).

В най-конкурентния клас от началото на сезона МХ2 първи в квалификацията без изненада отново е Майкъл Иванов (Троян Моторспорт 01, KTM) - единственият състезател, който смъкна най-доброто време за обиколка под 1’49 и я завъртя за 1’48.713. След него се наредиха двамата състезатели на МСК Севлиево – Иван Петров (KTM) – с 2.444 секунди пасив и Хакан Халми (KTM) – на 4.377 секунди.

Междувременно стана ясно, че един от претендентите за титлата в тази категория Любомир Васев (Yamaha) ще пропусне Гран при Айтос заради спрени права и отнет лиценз от страна на СК МХ Шулц точно преди финала на републиканския шампионат.
В клас МХ на стартовата решетка застанаха 20 състезатели. Без изненада най-добро време тук даде вече сигурният шампион Мартин Тодоров (МСК Калабак 1969, Yamaha) – 1:56.493, следван от Юлиян Райчев (МСК Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki), който остана на само 1.480 секунди след него. Трети се нареди Веселин Малинов (Панчо Рейсинг Тийм, Yamaha).

Днешният ден в Айтос завърши изключително атрактивно с първия състезателен манш в клас МХ. Мартин Тодоров и Юлиян Райчев бяха почти гума до гума след старта, но първи в първия завой влезе пилотът на Панчо Рейсинг Тийм. Двамата набраха голяма преднина и се отскубнаха от групата, като Тодоров се опитваше да атакува Райчев и в крайна сметка го изпревари в края на манша. След това състезателят на Панчо Рейсинг Тийм се опита да си върне лидерството, но падна при атаката и Тодоров пресече първи финалната линия.

Финалът на републиканския шампионат по мотокрос в Айтос продължава утре, като официалното откриване е от 10.30 часа


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.