28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Оф-роуд шампионата стартира край Варна този уикенд

От 6 до 8 май регионът на морската ни столица за поредна година ще е домакин на Първия кръг от Националния оф-роуд шампионат. Всъщност, тази година два първи кръга от оф-роуд шампионати ще открият състезателни сезон край Черно море, тъй като освен рали-рейд (оф-роуд) шампионата, своя дебют ще отбележи и открития трофи (хард офроуд) шампионат на България.

В допълнение, пак по традиция, "Варна оф-роуд" ще бъде съпътствана и от тежко ендуро състезание за ATV-четириколки. Новост тази година е, че за Атеветата ще има и клас "рали", който ще тече по маршрута на автомобилната рали-рейд надпревара, а резултатите от тяхното състезание ще влизат в новия шампионат "Ендуро и Рали" към Българската мотоциклетна федерация.

База на оф-роуд надпреварата през уикенда ще бъде хотел "Мирамар" в град Обзор, откъде състезателите ще поемат по своите трасета за различните дни, подготвени от ветераните Пламен Тенев, Росен Райчев, Венелин Градев и компания. И като заговорихме за трасета, за рали-рейд надпреварата са предвидени близо 800 километра за трите състезателни дни, като най-дълъг ще е вторият етап с 370-километрова отсечка. Трасетата ще минават по равнини, полски и горски пътища с незначителна релефна трудност, като за по-късите етапи е предвидена зона за зареждане с гориво, а в дългия втори ден ще има и сервизен парк в средата на етапа.

Традиционно, Националният оф-роуд шампионат е разделен на три класа: Т1 (модифицирани автомобили), Т2 (автомобили, близки до серийните) и Т3 (UTV/SSV бъгита и леки компактни машини. Освен отделно класиране по категории, за състезанието ще има и генерално общо (overall) класиране.

Трофи шампионата, пък е разделен на класове "прототип", "модифициран" и "стандартен", според типа подобрения и изменения по конструкциите на състезателните машини. За "Варна оф-роуд 2016" организаторите са предвидили трасета с дължина между 40 и 60 км на ден за първите два класа и 70 - 80 за клас "стандарт". Прототипите и модифицираните джипове ще се борят с трасета със средна и висока степен на трудност и с достъп до екстремите по горски пътища, като ще има и няколко азимута. Стандартните трофи джипки ще минават изцяло по горски и земни пътища в силно пресечен, но с ниска денивелация район.

Повече информация за Варна офроуд 2016, ще откриете в специализирания раздел на форума OFFroad-Bulgaria.com.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf10731
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.