25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Петър Ценков и Пламен Николов отново по "Пътя на коприната"

Екиипажът Петър Ценков - Пламен Николов ще отбележи поредно участи в международния рали-рейд маратон Silk Way Rally (Пътят на коприната). Надпреварата, която тази година вече ще включва и мотоциклети, се провежда в нов формат, с 10 състезателни дни през Русия, Монголия и Китай.

Ценков и Николов ще стартират заедно за трети път в състезанието и за втори път със SSV-бъги, след като през 2017 бяха с автомобил. При дебюта си с Opel Antara се класираха на 21-о място, а миналата година, с бъгито Yamaha YXZ 1000 постигнаха исторически успех, грабвайки сребърния медал в класа си и финиширайки на шесто място в смесената подредба с автомобилите.

За Петър Ценков пък това ще е шести старт в "Пътя на коприната". Пилотът дебютира в надпреварата през 2012 година, с навигатора Иван Маринов, с когото отбелязаха и участие в рали "Дакар". Тогава се класираха на 23-о място, а година по-късно успяха да влязат в топ 10. През 2016 двамата не успяха да финишират заради технически проблеми.

Иначе, две са генералните новости в Silk Way Rally 2019. Първата е новият формат и маршрут, а втората е включването на мотоциклети и ATV в надпреварата, при това - като кръг от Световния крос-кънтри шампионат на FIM.

Маршрутът на "Пътя на коприната" тази година ще включва 10 състезателни дни, без почивка, с дължина на трасето от 5000 километра, 2700 от които - специални етапи. Стартът ще е в Иркутск, недалеч от езерото Байкал, а в Русия са предвидени общо 3 етапа: Иркустск - Байкалск, Байкалск - Улан Уде и влизане в Монголия след етапа от Улан Уде. Новата за ралито държава - Монголия, ще посрещне кервана на Silk Way Rally 2019 в столицата Улан Батор. След още 4 отсечки на територията на новия домакин, ралито ще влезе в Китай и ще се отправи към пустинята Гоби, преди финала в Дунхуан. Стартът в Иркутск е в неделя, 7 юли, а финалът е на 16 юли.

Другата голяма новост: дълго отлаганата мотоциклетна категория, най-накрая е факт. "Пътят на коприната", както споделихме, е част от световния рали-рейд шампионат за мотоциклети и ATV, което привлече и доста именити участници. Сред 27-те машини, има няколко заводски отбора - KTM, Husqvarna, Honda, Hero, Sherco и Yamaha, а на старта ще видим звезди като Сам Съндърленд, Лая Санц, Пауло Гонсалвеш, Кевин Бенавидес и въобще познатите ни и от "Дакар" топ пилоти на мотоциклети.

Общо 97 са машините на старта, като освен 27 мотоциклета, в Иркутск под арката ще минат 43 автомобила и 11 SSV-бъгита - където ще е и битката на Ценков и Николов. Сред големите имена при автомобилните пилоти са тези на Язид ал Раджи, Насър Ал Атия, Брайс Мензийс, Ерик Ван Луун, Хане Вей и др. При камионите, естествено, ще участва армадата на Камаз, в битка с конкурентите от MаЗ, Renault и Hino, като ще отсъстват само отборите на Iveco и Tatra.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:13 1
+ 0
- 0
sffsdf35617
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.