28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Peugeot 2008 DKR на състезание в Китай

Два френски болида в надпреварата Grand China Rally

Peugeot 2008 DKR ще участва в състезание за пръв път след рали „Дакар“ 2015. В края на този месец отборът Peugeot Total ще пусне две машини в рали-рейд надпреварата China Grand Rally, позната доскоро като Silk Road Rally (рали „Пътят на коприната”). Двата болида Peugeot 2008 DKR ще бъдат управлявани от екипажите Стефан Петерханзел/Жан-Пол Котре и Сирил Депре/Давид Кастера, като част от подготовката на тима за рали Дакар 2016.

Машините са доста променени спрямо конфигурациите за последния „Дакар”, като в момента носят индекса Peugeot 2008 DKR 2015 + и са с ревизии по двигателя и окачването. Освен това са с нови гуми Мichelin, а цялостната компановка е позволила намаляване на теглото и повишение на динамичните характеристики.

Този автомобил е междинна версия, предшестваща тази, която ще участва на рали „Дакар“ през януари следващата година. Тя включва много от вече изпробваните елементи по време на серията опити в Мароко. И докато Стефан Петерханзел и Сирил Депре се състезават в Китай, Карлос Сайнц ще работи с пълна сила, на няколко хиляди километра от своите съотборници, за да подготви автомобила за 2016 г.

Пътят на коприната е репетиция за Дакар“ – заявява Стефан Петерханзел, единадесеткратен победител в рали „Дакар”. „Това изпитание е изключително ценно за нас, защото е най-дългият тест, който ще направим. Бихме могли да дублираме планирането и условията, които ще срещнем в Южна Америка. Някои маршрути са много подобни.

За Сирил Депре, който през миналата година, на 40-годишна възраст, смени посоката на кариерата си, това китайско приключение няма да бъде единствено възможност да усъвършенства уменията си на четири гуми с Peugeot 2008 DKR след една блестяща кариера с мотоциклет, съпътствана от пет победи на рали „Дакар“. Това ще бъде и възможност да се сработи с новия си копилот: Давид Кастера.

„Имам да уча още много по отношение на управлението на автомобил на рали „Дакар“, а Давид има още повече за учене – подчертава Сирил Депре. „Но смятам, че е добре да се учим заедно и да си помагаме взаимно. Това ще помогне да израснем заедно като екип. Имам пълно доверие в уменията му.“

Давид Кастера далеч не е непознат в света на рали-рейда – той е участвал многократно в рали „Дакар“ с мотор, с най-добър резултат трето място през 1998 г. А до неотдавна бе спортен директор на латиноамериканската надпревара „Никога не съм си представял, че ще бъда навигатор на Сирил! Наистина, когато чух предложението му за пръв път, помислих, че се шегува." сподели бившият мотоциклетист. "Състезателният ми дух никога не ме е напускал. Просто го изживявам по различен начин. След като се появи това ново предизвикателство, нямам търпение да се изправя пред него!

Китайското рали „Пътят на коприната“ ще потегли от Сиан, на близо 1000 километра югозападно от Пекин. Тази древна китайска столица (известна с името Чанан) е известна в цял свят със своята армия от 6000 изработени от теракота в реален размер и погребани под земята воини. Маршрутът на ралито, замислен от Юбер Ориол, бивш победител и директор на „Дакар“, ще преведе екипите под сянката на Великата китайска стена, както и през безводните пустини, известни с огромните си пясъчни дюни. Следвайки стъпките на Марко Поло, ралито ще се спусне по планински пътища, както и през пустини и планински райони с гъсти гори, по протежение цели на 6500 км, разделени на 13 етапа и през 5 провинции: Шънси, Нинся, Вътрешна Монголия, Гансу и Синдзян.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2261
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.