19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Плевен дава старт на асфалтовите мотоциклетни дисциплини този уикенд

Снимка: LAP.bg

Над 100 състезатели от 10 държави са подали заявки са участие в първите кръгове от Европейския шампионат по Супермото и Балканския по мотоциклетизъм на писта, съобщиха от Българската федерация по мотоциклетизъм. Както вече споменахме, те ще се проведат в памет на дългогодишния приятел на мотоциклетните спортове Димитър Калчев в Долна Митрополия (Плевен) този уикенд (9-10 април).

СуперМото

Сезонът в СуперМотото тази година започва необичайно рано. През 2016 освен традиционните състезания в България и Румъния, за първи път в календара на дисциплината е включена и Литва. За разлика от миналата година през 2016 в еврошампионата към класовете SM Junior и S3 ще бъде включен и най-големият - Open. 

През изминалите сезони в класа на най-малките българските пилоти видяха сериозна конкуренция в лицето на пилотите от Турция - двамата братя Ончу, но тази година нови сили ще подкрепят трибагреника ни Вече натрупалите опит Кристиян Иванов (KTM) и Димитър Петров (KTM) ще бъдат „подсилени“ от Николай Малинов (KTM), Радостин Михайлов и Виктор Нейчев (KTM). В клас S3, Хакан Халми (KTM) ще излезе на сцената в защита на шампионската си титла от 2015, като и в неговия клас конкуренцията няма да бъде никак лека. Александър Георгиев (KTM) и Янко Ташев (Honda) пък ще бъдат нашите остриета в клас Open.

Писта 

Успоредно с шампионата по СуперМото висока доза адреналин ще внесат и стартовете по мотоциклетизъм на писта. Този сезон се очертава изключително интересен, тъй като доста пилоти смениха класовете и отборите.
В най-малкия клас SP125 източно-европейският шампион Милен Георгиев (Aprilia) ще се опита да защити титлата си, като успоредно с това ще атакува и челната петица в по-горния клас SuperSport (SSP600) с Yamaha R6. При най-малките машини обаче той отново ще срещне силната конкуренция от страна на Жулиета Ленкова (Aprilia), македонеца Християн Бузалковски (Aprilia) и още близо 10 състезатели.

През 2016 семи-про класа Formula 600 се очертава да бъде най-многолюден и доста непредсказуем. Шампион през 2015 стана Павел Драганов (Kawasaki), а негови подгласници Емил Андреев (Suzuki) и сърбинът Предраг Исидорович (Yamaha). Интересното е, че тази година в борбата за челната тройка в тази категория се намесва шампионът във Formula 1000 Красимир Михайлов (Kawasaki). Свежа сила тук ще внесе 18-годишният бургаски състезател Янислав Димитров (Yamaha).

Отстъствието на Красимир Михайлов Formula 1000 пък “разчиства терена” на фаворита в по-горния клас Михаил Атанасов (Suzuki), който тази година ще се опита да направи дубъл, спечелвайки балканската и републиканската титла.

В клас SSP600 българските пилоти отново ще се опитат да прекъснат 5-годишната доминация на румънеца Йонел Паскота (Yamaha). Този сезон страната ни освен на сребърния медалист от 2015 Бойко Божинов (Yamaha), ще разчита още на Александър Георгиев (Yamaha), Пламен Петров (Yamaha), Боян Бончев (Yamaha) и други.

След дългата зима отново с най-голям интерес се очаква първият старт в клас Superbike, който тази година ще бъде и най-непредсказуем. За съжаление през сезон 2016 на стартовата решетка няма да видим миналогодишния републикански шампион Ангел Караньотов, който засега приключи участието си в шампионата. Кръгът пропуска и най-добрият състезател на България Мартин Чой (BMW), който този уикенд ще стартира в далеч по-тежката надпревара “24 часа на Льо Ман”.

Това от своя страна прави източно-европейския носител на титлата Красен Кънчев (BMW) абсолютен доминант. Въпреки това изненади могат да поднесат дебютантите в тази категория Красимир Попов (Kawasaki) и Светлин Иванов (Yamaha).


Свободните тренировки за Grand Prix Bulgaria започват в събота от 10:00 часа, а в същия час в неделя стартират и състезателните маншове в различните класове.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:24 1
+ 0
- 0
sffsdf9441
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.