27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рали „Дакар” 2019: официалният маршрут в детайли (видео)

Малко повече от месец преди старта на рали „Дакар” 2019, вече стана известен и официалният маршрут на офроуд маратона. Както вече знаете, 41-ото издание на надпреварата ще се проведе само и единствено на територията на Перу, след като останалите домакини – Аржентина, Боливия и Чили отказаха подкрепата си.

Фактът, че „Дакар” ще е само в Перу, при това в югоизточната част на страната, неминуемо доведе до сериозни модификации. Стартът и финалът на ралито ще са в столицата Лима, съответно на 6 и 17 янаури. Така, този път етапите ще са само 10, с почивен ден помежду им. А общата дължина на трасето ще е 5000 км, 3000 от които – специални отсечки. Което значи и невъзможност за кой знае колко дълги състезателни етапи.

Въпреки това, организаторите обещават, че на състезателите далеч няма да им е лесно, тъй като ще трябва да преживеят две седмици сред пясък, дюни и пустиня. И припомнят, че досега именно перуанските етапи са били най-тежките и са пресявали фаворитите.

Общо взето, рали „Дакар” ще протече в три условни състезателни зони – около Писко, Сан Хуан де Маркона и Арекипа. Няколко са интересните детайли по етапите, като например стартиране по обратен ред за мотористите, стартиране в някои отсечки първо на автомобилите, масов старт и маратонски етап преди почивката в Арекипа на 12 януари.

Пълни детайли за етапите вижте във видеото:

Другата голяма новост е внедряването на системата „Half marathon”. За първи път автомобили, бъгита и камиони отпаднали преди почивния ден, ще могат да стартират след него, в паралелна надпревара с отделно класиране. Рестартиралите машини ще са с оранжеви номера и няма да могат да са сред първите 25 на старта на даден специален етап. Така, според организаторите, ще се намали разочарованието от това, да се подготвяш толкова време, да хвърлиш толкова усилия и състезанието да прикл’чи за теб след едва няколкостотин километра.

А битката отново ще е оспорвана, тъй като най-големите имена от света на рали –рейда отново ще са на старта. При автомобилите, отбелязваме завръщането на "тримата мускетари" – Карлос Сайнц, Стефан Петерханзел и Сирил Депре, който, след оттеглянето на Peugeot от офроуда, ще са зад волана на конкурентните заднозадвижвани бъгита на Mini X-Raid.

Всъщност, Peugeot също се завръща, макар и под шапката на частния отбор PH Sport, който изкупи шампионските болиди. И един такъв – Peugeot 3008 DKR ще кара не кой да е, а “четвъртият мускетар” Себастиан Льоб, който не се отказва от амбициите си за титла и от пустинния мегамаратон, в добавка към 9-те от WRC. Срещу тях, с обновени болиди Hilux се изправят пилотите на Toyota Насър Ал Атия и Жиниел Де Вилиерс, и двамата с победи в „Дакар”. Както и още няколко силни пилоти на Mini, но с 4х4 машини, като Язид Ал Раджи, Нани Рома и Орландо Теранова. При автомобилите очакваме 95 машини на старта.

При мотоциклетите, битката KTM – Honda рестартира с пълна сила за пореден път, макар досега да е била все в полза на австрийската марка. Пилотите на КТМ Матиас Валкнер, Тоби Прайс и Сам Съндърленд, се изправят срещу съперниците от HRC Кевин Бенавидес, Пауло Гонсалвеш и Хоан Бареда. Както и срещу тараните на YamahaАдриан Ван Беверен и Ксавие де Султре.148 двуколесни ще порят пясъците на Перу.

При камионите, Херард Де Рой се завръща в Южна Америка след година пауза (когато участваше в Africa Eco Race), за да поведе тима на Iveco, допълнен от Федерико Виягра, Тон Ван Генухтен и Маурик Ван Ден Хьовел. Но досега везните са били наклонени предимно към „синята армада” на Камаз, с пилоти Едуард Николаев, Айрат Мардеев, Дмитри Сотников и Андрей Каргинов. Естествено, изненади може да поднесе младият тим на беларуските МаЗ, както и вечният претендент Алеш Лопрайс с Tatra. Общо 41 тежки машини ще видим на старта в Лима.

Интересна ще е и битката в най-младия клас на рали Дакар – този на SSV бъгитата. Тази година, броят на машините е нараснал двойно – цели 30, като освен действащият шампион Рейналдо Варела (Can-am X3) ще видим и шампион, но от ATV-класа – руснакът Сергей Карякин, също зад волана на Can-Am. Както и „пенсионираният” мотоциклетен ветеран Херард Фарес (който неведнъж е влизал в топ 5, а през 2017 бе трети на две колела).

И като споменахме ATV, в класа на четириколесните мотоциклетни аналози ще видим 29 участници на старта в Лима, а най-голямата новина е липсата на шампиона от тази година Игнасио Касале.

Извън основните претенденти, интересен е фактът, че тази година броят на дебютантите е доста висок – 135 души в 97 машини или 30% от целия керван. Ще има и 17 дами, като започнем от звездата на КТМ Лая Санц и минем през интересния дует при автомобилите Камелиа Липароти – Роза Ромеро. (Липароти бе дългогодишен участник с ATV, а Ромеро е съпруга на Нани Рома и караше доста издания с мотоциклет). За десерт, в класа на SSV бъгитата ще видим и съпругата на Стефан Петерханзел Андреа (Маер), която бе част от заводския тим на Mitsubishi преди доста години и където срещна любовта в лицето на легендарния 13-кратен шампион от „Дакар”.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:17 1
+ 0
- 0
sffsdf33811
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.