20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Renault представи болида за завръщането и програмата за бъдещето

Renault Sport е първият отбор, представил болида си за предстоящия сезон във Формула 1 на церемония в Renault Technocentre в Гиянкур, Франция. Френската компания се завръща като фирмен тим, след като погълна закъсалия финансово тим на Лотус. През 2016 година в черно-жълтия R.S.16 зад волана ще седнат Кевин Магнусен и Джолиън Палмър, а резервен пилот ще бъде Естебан Окон. 

Председателят и Главен изпълнителен директор на Groupe Renault Карлос Гон разкри и плана на Renault в областта на моторния спорт като цяло. Renault Sport ще бъде управлявано от две подразделения: Renault Sport Racing и Renault Sport Cars.

Renault Sport Racing ще обхване всички дейности на Renault в областта на моторния спорт, включително Renault Sport Formula One Team, Renault e.dams, Formula Renault 2.0, Renault Sport R.S.01 Trophy, плюс допълнителни клиентски и рали програми. Renault Sport Racing ще покрива дейностите в двете моторспортни бази в Енстоун, Великобритания и Вири-Шатийон, Франция.

Renault Sport Cars, новото име на Renault Sport Technologies, ще управлява развитието и популяризирането на автомобилното портфолио на Renault Sport. Renault Sport е познат в целия свят с „горещите“ хечбеци Megane R.S. и Clio R.S., а също и с GT версии на моделите, като новия Megane GT. Renault Sport ще развива международната популярност и привлекателността на марката, както и увеличаването на портфолиото с по-големи инвестиции в изследователска и развойна дейност.

Renault ще използва новата структура за две основни функции. Първо, целта е да се промотира марката Renault Sport на по-широка аудитория с помощта на Renault Sport Formula One Team и световната аудитория на Формула 1. На второ място, компанията ще използва Formula E и състезателните активности, Clio Cup например, за да демонстрира имиджа и дизайна на друга част от гамата на Renault, като електрическите автомобили например.

Renault Sport Racing и Renault Sport Cars ще работят съвместно, за да максимизират техническите и търговските синергии. Първата демонстрация на това взаимодействие ще бъде разкрито по време на Гран при на Монако. Създаден е надзорен съвет с председател Карлос Гон, за да бъде гарантирана автономността на работния процес, необходима за вземане на решения в бързите моторни спортове и силно конкурентна среда със стратегическите корпоративни цели и изисквания на Groupe Renault.

Renault Sport Racing ще се ръководи от Жером Стол в ролята му на Президент, подпомаган от Сирил Абитбул като Изпълнителен директор. Renault Sport Cars ще се управлява от Патрис Рати като Изпълнителен директор. Фредерик Васьор се присъединява към семейството на Renault Sport като Състезателен директор, отговорен за спортно-техническите въпроси. Гиьом Боасо, Бранд директор Groupe Renault, ще води маркетинг усилията на групата, за да гарантира изравняване и активиране на състезателните програми с маркетинг стратегията на Renault.

В ядрото на състезателните дейности ще застане новосформираният Renault Sport Formula One Team. Новият Ф1 претендент разчита на шасито Renault R.S.16, разработено и произведено в Енстоун, докато задвижващият тракт Renault R.E.16 ще продължи да се развива във Вири-Шатийон.

Във Ф1 отбора са направени редица ключови назначения, за да се избегне изтичане на квалифициран персонал, което е основополагащо за високите изисквания на Формула 1. Боб Бел е назначен като Ф1 Главен технически директор. Той ще ръководи усилията на Ник Честър като Технически директор за шасито и Реми Тафин като Технически директор за двигателя. Кевин Магнусен и Джолиан Палмър са потвърдени като водещи пилоти на Renault Sport Formula One Team. Те ще бъдат подкрепени от Естебан Окон, който се присъединява като трети и развоен пилот.

По време на събитието, Renault обяви партньорското си портфолио. Партньорът на Renault-Nissan Alliance – Infiniti ще продължи пътуването си във Формула 1, редом с Renault, и ще повиши ангажимента си в спорта чрез специфична технологична програма, съсредоточена върху разработването на системи да възстановяване на енергията от второ поколение (ERS) за Ф1 задвижващия блок, които ще са в полза на всички марки на Renault-Nissan Alliance. Total и Renault ще разширят своето съществуващо партньорство чрез доставката на широка гама от продукти на Total, специално разработени за Renault Sport Formula One Team.

Служителите на Renault Sport Technologies ще минат под шапката на Renault Sport Racing, като мениджмънтът ще остане в ръцете на Жан-Паскал Дос. Новата организация ще позволи на Renault да свърже по-ефикасно различните категории, с които е ангажиран в момента, от рали спорт с Clio R3T, през рали рейд до едномарковите пистови шампионати - Clio Cup и Renault Sport R.S.01 Trophy. Renault ще продължи ангажимента си към едноместните серии Formula Renault 2.0. За повече от 45 години, сериите са дали шанс на видни пилоти и шампиони да започнат кариерата си в моторния спорт и да достигнат до най-високото му стъпало. Към днешна дата, около 60% от настоящите пилоти във Формула 1 са минали през Formula Renault.

Ангажиментът на Renault във Формула Е ще премине под шапката на Renault Sport Racing. Renault се ангажира с шампионата поне до сезон 4 с екипа Renault e.dams. Стратегическото значение на Формула Е за марката Renault е подчертано чрез силата и стабилността на мениджърския екип, съставен от 4-кратния световен шампион във Ф1 Ален Прост и Жан-Пол Дрио. В следващите сезони Renault Sport Racing ще разработи и достави на екипа пълен задвижващ тракт от скоростна кутия и електрически мотор. Целите са амбициозни – спечелване на двете титли при Пилотите и Конструкторите.

Официално бе обявено и създаването на Renault Sport Academy. Целите пред нея са две: откриване на таланти, които могат да бъдат изведени до Формула 1, и осигуряване на възможности за пазарите на Renault да играят активна роля в създаването на състезателното бъдеще на марката, като промотират и следят развитието на своите местни пилоти.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:29 1
+ 0
- 0
sffsdf6728
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.