26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Видео: FIA подновява тестовете за затворен кокпит

Часове след смъртта на пилота от Индикар Джъстин Уилсън от ФИА обявиха, че следващия месец ще бъдат възобновени тестовете за затворен кокпит, който да предпазва единствената открита в момента част от тялото на пилотите на едноместни болиди - главата. Въпреки достигането на високи технологични решения за шлемовете на бензиновите гладиатори, това очевидно не може да бъде категорично решение, което да може да гарантира изключването на инциденти като този с Уилсън.

Въпросът за защита на отворената част от кокпита стана актуална през 2009 година, когато Фелипе Маса едва не изгуби живота си в Унгария. Тогава компонент от минаваща преди него кола удари бразилеца и само късметът съхрани живота на Маса, който се възстановява дълго време от черепно-мозъчната травма.

Седмица по-рано пък британската надежда Хенри Съртис загина, след като откъсало се колело се вряза в кокпита му в състезание от Формула 2.

Миналата година Жул Биянки заби болида си в багер, преместващ друг болид и тежкият удар в главата отне живота на младия французин, който прекара в кома близо година.

В неделя Джъстин Уилсън нямаше късмета на Маса. Елемент от аеродинамиката на катастрофиралия новобранец Сейдж Карам отскочи ковално от асфалта на овала в Поконо и удари фатално каската на британския ветеран.

Идеята за допълнителна защита на кокпита в крайна сметка беше изоставена след първоначалните тестове, защото предложените концепции бяха отхвърлени от почти всички страни. Първоначално бе предвидена структура тип навес, която да отклонява отломките над болида. Това обаче би увеличило опасно много времето, нужно на пилотите да напуснат своята машина, а в определени ситуации това може да създаде огромен риск за здравето. Освен това тази структура би могла да отклони опасно предмети към публиката. В допълнение общността на Формула 1, която е със солидно лоби, не изгаря от желание да бъде ликвидиран един от символите на състезанията с болиди.

Новата идея е да бъдат тествани различни по височина вертикални пластини в предната част на кокпита, които да служат като щит, но и да не затварят пространството над раменете на пилота, елиминирайки единственият път за евакуация при форсмажорни обстоятелства.

По ирония на съдбата техническите лица от Формула 1 и ФИА са постигнали споразумение за новите изпитания миналата седмица, само няколко дни преди инцидента с Джъстин Уилсън. Очаква се да бъде тестван и "ореол" около отвора на кокпита, закрепен зад волана, който бе едно от решенията, предложени от Мерцедес.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2258
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.