29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

X-Raid с 6 болида на Baja Aragon 2015

Ал Атия продължава битката за световната титла, а WRC асът Мико Хирвонен ще дебютира в рали-рейда. Baja Aragon 2015 ще се проведе от 24 до 26 юли в Испания и е едно от мероприятията в световния рали-рейд шампионат. X-raid отборът ще участва с шест състезателни MINI ALL4 Racing в шестото издание на FIA Cross Country Rally World Cup. Baja Aragon стартира в град Теруел и е второто по големина състезание от четирите „бахи“ в Европа. X-raid определено се целят отново в челното място.

Една двойка определено ще привлече много погледи: Мико Хирвонен (Финландия) и Мишел Перен (Франция). Финландецът за първи път ще се впусне в истинско състезание от подобен вид зад волана на MINI ALL4 Racing. Baja Aragon предоставя на участниците сравнително лесни и бързи отсечки, които ще са идеални за първите стъпки на Мико в оф-роуд ралитата. „За Baja Aragon се изисква такъв стил на шофиране, какъвто смятам, че имам“ – каза Хирвонен. „Но това ще ми е първото участие в състезание без подробни записки на трасето, като тези от WRC и определено няма да ми е лесно.“

„Записките“ леко се различават от пътната книга. В оф-роуд ралитата участниците не се запознават с трасето преди старта и трябва сами да открият правилния път към финала, разчитайки единствено на информацията от пътната книга. В рали състезанията пилотите и навигаторите имат право да преминат през специалните етапи няколко дни преди състезанието с нормален автомобил, спазвайки ораниченията на скоростта. Докато преминава екипът наблюдава и записва основни неща, като скорост, сложност на завоя, състояние на настилката и т.н. Така по време на специалния етап навигаторът чете записките, които пилотът е продиктувал.

Насер Ал Атия (Катар) и Матю Баумел (Франция) имат ясна и точна цел за Baja Aragon – да намалят преднината с лидера в шампионата колкото се може, че дори и да го изпреварят. В момента екипажът изостава с 21 точки, а победителят от Baja Aragon ще добави 30 към актива си. „Ще се боря за победата, както правя на всяко състезание“ – подчерта пилотът от Катар. „Трябва да сме изключително концентрирани и да видим как да преборим опонентите си.“ Хари Хънт (Велокобритания), който вече участва в Abu Dhabi Desert Challenge и Qatar Sealine Rally с MINI ALL4 Racing ще кара за първи път „баха“. Негов навигатор е французинът Ксавие Пансери.

За Нани Рома и ко-пилота му Алекс Харо Baja Aragon e „домашното състезание“, тъй като и двамата жиевеят недалеч от Барселона. През 2009 г. Нани дебютира за X-Raid именно на Baja Aragon и спечели. През 2013 и 2014 г. той добави още две победи към актива си. Вторите места през последните две години бяха окупирани от аржентинеца Орландо Теранова, който тази година ще разчита на Бернардо Грау „Рони“. Орландо иска най-накрая да стъпи на най-високата стълбичка на подиума. Обратно в екипа са холандците Ерик ван Лун и Ваутер Росегаар. Те са още по-надъхани за добро представяне, но трябва да оправдаят и доверието, което им е гласувал Свен Квант.

Baja Aragon започва в петък вечерта с къс (7,8 км) пролог за определяне на стартовия ред. В събота екипажите ще имат два специални етапа с дължина 160 и 310 км. В неделя ще се проведе финалният специален етап с дължина 180 км. Повече от 150 возила ще застанат на старта тази година: 77 автомобила, 66 в категория ATV и MOTO и 18 камиона.

източник: списание OFF-road.BG



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:36 1
+ 0
- 0
sffsdf1051
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.