15 април 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

40 години Mercedes W123: видео историята на един култов автомобил

За феновете на германски класически автомобили, Mercedes W123 е нещо като икона. Този модел не е нито бърз, нито кой знае колко луксозен, но е величествена емблема на златните години на Mercedes-Benz, когато колите от Щутгарт се свързваха с нищо друго освен с чудовищна прецизност на изпълнението и безкомпромисно качество, гарантиращо дълги години безпроблемно шофиране.

И тук се появява този промоционален клип на германците от ерата на W123. Подобно на колите от тези години, видеото е педантично изпълнено в духа на високия професионализъм, но крие в себе си една неприятна особеност – може да ви изкуши да поискате W123, след като го гледате.

Mercedes-Benz W123 се произвежда в периода 1976 – 1985 г. и на практика представлява бащата на съвременния E-Class. Разбира се, този автомобил е много по-спартански от съвременните модели на Mercedes, но позицията в моделната гама, която Mercedes отрежда на W123 и на сегашния E-Class, реално е една и съща.

Сферата, в която W123 наистина изпъква, е качеството на изпълнението. Това е епохата, в която Mercedes гордо прекалява с инженерната мисъл при разработката на всеки един детайл в своите автомобили. Това ясно се вижда и от въпросното видео, особено на 3:45 минути от него, когато в кадър се появява специална машина, която репликира износването от обувките по стелките на пода. Вниманието към детайла е убийствено за тези години.

Моделът няма точно определена функция или екстра, която кара толкова много хора по света да го обожават. Чарът му се крие в цялостното усещане за солидност, което липсва в модерните автомобили. Когато някой заговори с клишета за „германската инженерна мисъл“, сетете се за този автомобил. Най-вероятно става въпрос именно за него.

За съжаление, W123 е представител и на края на класическата ера в Mercedes. След този модел на пазара излизат много добри автомобили, но той е последният от „старата школа“. След него, конструирането на автомобили с издръжливостта на банков трезор, приключва, отстъпвайки място на модели, в чиято разработка правилата се диктуват от счетоводители, а инженерите просто работят с това, с което разполагат.

Днешните коли са по-безопасни, по-бързи, по-комфортни, по-ефективни и по-удобни, благодарение на новите технологии. Но никой от тях не може да се доближи до очарованието на W123, който продължава гордо да се движи по улици и магистрали – четири десетилетия по-късно.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 1
+ 0
- 0
sffsdf9318
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.