27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Audi SQ7 TDI е най-мощният дизелов SUV на пазара (видео)

На автосалона в Женева, акцентът при Audi определено бе малкият Q2, но не можем да пропуснем и представянето на Audi SQ7 TDI - определен от автомобилния производител като най-мощния всъдеход в света, задвижван от дизелов двигател.

Сърцето и душата на новия Audi SQ7 TDI е новоразработеният 4-литров TDI V8 двигател, оборудван с електрически задвижван турбокомпресор (EPC), който прави дебюта си в сериен автомобил. С новия агрегат, всъдеходът постига максимална мощност от 435 конски сили и максимален въртящ момент от 900 Нм, добивани още при 1000 об/мин. С тези показатели, спортният дизелов SUV ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди, а максималната му скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

Освен, че прави всъдехода доста бърз, новият двигател, според Ауди, е и доста икономичен, като показателите му са сравними с тези на 6-цилиндров агрегат - комбиниран разход от 7,4 л/ч00 км и СО2 емисии от 194 г/км. EPC пък помага на 8-цилиндровия агрегат да развие потенциала си при много ниски обороти и според Audi, турбо дупката е вече в историята.

Компресорът се задвижва от електромотор, като мощността му е 7 kW, захранвана от 48-волтова литиево-йонна батерия, монтирана под багажника. Батерията е с капацитет от 470 ватчаса и пикова мощност от 13 kW, а конвертор на променлив ток свързва 48-волтовата и 12-волтовата ел. системи.

Инженерите на Ауди са пренастроили 8-степенната автоматична скоростна кутия tiptronic, като от компанията твърдят, че ще сменя предавките по-бързо и по-ефективно. Тягата на двигателя се предава на четирите колела чрез система quattro със самоблокиращ се централен диференциал. Базово, Audi SQ7 TDI се предлага с 20-инчови джанти с гуми 285/45, а срещу доплащане може да се поръчат 22-инчови колела.

Всъдеходът се предлага опционално с пакет driving dynamics, състоящ се от спортен диференциал, електромеханична активна стабилизация на купето и волана. Стандартно светлините отпред и отзад са LED, но спортната джипка може да се поръча и с новите матрични светлини на марката. Освен, че е най-мощният дизелов SUV на пазара, Audi SQ7 TDI е сред най-леките в сегмента си и има коефициент на въздушно съпротивление от 0.34.

От Ауди вече приемат заявки за новия модел, като стартовата цена в Германия е 89 900 евро. Audi SQ7 TDI може да се поръча както с 5, така и със 7 места и предлага много от опциите, достъпни за конвенционалния Q7.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:27 1
+ 0
- 0
sffsdf7953
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.