28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Български хипер електромобил с 5221 конски сили?

Чували ли сте за компанията Alieno? Не? Е, и ние не бяхме. Оказва се, че тази фирма, базирана в България, подготвя електрически хиперавтомобил, в чиято върхова версия ще постига 5221 конски сили мощност, 8880 Нм въртящ момент и над 488 км/ч.

Няма почти никаква информация за фирмата, освен прес-съобщение относно бъдещата хиперкола Alieno Arcanum. Името на марката произлиза от италианската дума "alieno", която значи "извънземно", а името на модела произлиза от латинската дума "arcanum", която значи "тайната на тайните".

Зад проекта седят Ахмед Мерчев, представен като основател и изпълнителен директор, Иван Киров (главен тест пилот и мениджър продажби) и дизайнерът Енчо Енчев. Основателят е специалист по компютърни технологии и иновации, а Иван Киров е син на собственика на холдинга "Киров" и запален автомобилен ентусиаст, ръководещ свой бизнес. Централата на фирмата се намира в родопското село Слащен, а предстои изграждането на производствена линия в близкото до него село Туховища. Не, не се майтапим, така пише в официалния прес-релийз за проекта.

Връщайки се на Alieno Arcanum, виждаме скици на добре наточен спортен хиперкар. Създателите му споделят, че почти цялата конструкция на електромобила е изградена от карбон по специална технология, а шасито е усилено с кевлар. Дължината на "бегачката" е 5240 мм, ширината 2180 мм, а междуоситео - 3100 мм. Теглото на най-лекия вариант ще е около 1,6 тона.

И сега стигаме до най-важното - задвижването на Arcanum. Създателите му предлагат няколко варианта на мощността - 2646 к.с. (4440 Нм), 3530 к.с. (5920 Нм), 4411 к.с. (7400 Нм) и 5521 к.с. (8880 Нм). Тези чутовни цифри ще се постигат благодарение на различен набор от електромотори - 12 или 24 или от 3 до 6 на всяко колело на хиперколата.

За захранването на горепосочената кавалкада от електрически двигатели ще се грижат нов тип графенови батерии и суперкондензатори. Батериите ще са с капацитет съответно 60, 120 или 180 kWh, в зависимост дали ще си поръчате състезателен или "цивилен" вариант на Alieno Arcanum. Максималният пробег на електроболида ще е над 1000 км с едно зареждане на най-големите батерии, а от специална мощна зарядна станция ще може "да сипете ток" за едва 4 минути.

Електрическият Arcanum ще се предлага с иновативно окачване с регулируеми стабилизатори и електронно управлявани амортисьори, подобно на болидите от пистови надпревари като "24 часа на Льо Ман". Спирчната система, всъщност е от три системи - хидравлична, електромагнитна и въздушна, а срещу доплащане може да си поръчате и парашутна спирачка, подобна на тези при драгстерите. Налични са още куп технологии за сигурност и асистиране, огледала с вградени камери и т.н.

Макар Alieno Arcanum да е все още проект на картинка, създателите му събират поръчки за хиперколата. Най-базовият вариант е около 750 000 евро, а най-наточеният може да чукне и два пъти повече пари. Според екипа на фирмата, производството на един екземпляр може да се извърши за около година.

Дали сме свидетели на поредните големи ентусиасти или на "българския Rimac" предстои да видим...



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:20 1
+ 0
- 0
sffsdf32075
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.