28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Беларуският звяр "Хунта" предизвиква "Шерп" (видео)

Беларуско-немското предприятие МАЗ-MAN представи снего-блатоходната амфибия БМЕ-1015 "Хунта". Оф-роуд чуводището може да развива скорост до 70 км/ч, да се придвижва в блата и по тънък лед, както и да плува. Заради гумите си със свръхниско налягане, Overcomer Hunta (както е експортното име на всъдехода) на практика не наранява крехката екосистема в блатата или почвата, уверяват ни от производителя МАЗ-MAN.

Колесната база на Хунта е внушителните 3100 мм, а клирънсът цели 66 см. Задвижването е на четирите колела с понижаващи предавки и три блокажа. Задвижването е поверено на избор от два двигателя - двулитров дизел CMD GN 199AT с мощност 95 к.с. и познатият ни от Лада Нива 1,7-литров бензинов с 81 к.с. Скоростната кутия е 5-степенна механична. Резервоарът е с обем 100 литра, а като опция се предлага допълнителен с обем 95 л.

Максималната скорост на Overcomer Hunta е до 50 км/ч на асфалт (машината е сертифицирана за движение по пътищата) и до 8 км/ч във вода. Когато плува, всъдеходът може да разчита за гребане на огромните си колела или на допълнително предлаган специален гребен винт, който се задвижва от двигателя. Гумите със свръхниксо налягане са с размер 1400х750-610, специално разработени за БМЕ-1015 от компанията "Белшина".

Пълната маса на беларуската Хунта е не повече от 3300 кг, а за относително ниското тегло на огромния блатоход (Д/Ш/В 4500х2500х2650 мм) спомага това, че купето е изцяло от стъклопласт. В базовото оборудване е включена предна лебедка, а салонът предлага и относителен комфорт с отопление, радио и голям люк на покрива. Срещу допълнително заплащне, всъдеходът може да бъде дооборудван с камера за заден ход, допълнителни фарове за лов, подгревател (за дизеловия мотор) автономна отоплителна печка в купето, електрогенератор и други.

Шерп и Хунта: предстои титаничен дуел!

Интересното е, че презентационното видео на беларуската машина е с многозначителното заглавие "Аз съм Хунта! Аз съм краля на оф-роуда! Шерп, а ти кой си?". Така, блатоходът директно хвърля ръкавицата на руския "Шерп", който притежава сходни характеристики. Естествено, руснаците не са останали безучастни към такава наглост, но за разлика от рекламните войни при някои автомобилни марки, са предложили простичко решение - да изправят в директен дуел Хунта и Шерп. Така ще се сложи точка на спора кой е крал на оф-роуда и кой - самозванец. Очакваме с нетърпение титаничния сблъсък, а вие може да видите "наглото" видео на МАЗ-MAN:



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 1
+ 0
- 0
sffsdf9311
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.