08 май 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дебют за новия Mercedes CLA в Лас Вегас (галерия и видео)

Mercedes избра изложението за технологии CES в Лас Вегас, САЩ, за да представи новото поколение на компактното купе CLA. Втората генерация на модела е с нов дизайн и куп нови технологии, като се очаква скоро да е и при дилърите на марката по света.

Mercedes-Benz CLA е конструиран на платформата MFA на Daimler, на която са и другите компактни модели на германците. Новото поколение е с леко нараснали размери спрямо предшественика, което е позволило по-голяма площ за пасажерите отзад. Това, редом с други решения, обаче, се е отразило на багажника, чиито обем е намалял с 10 литра до 410.

Външният вид се отличава с изцяло нови предни светлини, обновена решетка, променена задница, по-спортни брони и по-скосена линия на покрива. Инженерите са успели да свалят центъра на тежестта, както и да подобрят коефициентът на съпротивление, благодарение на решения като активната радиаторна решетка и панели под купето.

Представената в Лас Вегас версия на новия Mercedes CLA е с двулитров турбобензинов двигател, постигащ максимална мощност от 225 к.с. и пиков въртящ момент от 350 Нм. Агрегатът работи със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. По-мощната версия, която се очаква по-натам през годината е CLA 35, която ще е със същия двулитров мотор, но напомпан до 310 к.с. и с 400 Нм. Все още няма информация за дизеловите опции, но такива, поне за Европа, ще бъдат представени скоро.

Обновен е и салонът на новото поколение CLA, като доминиращ елемент е новата информационно-развлекателнса система MBUX, разработена от български специалисти. При нея дигиталното инструментално табло се слива с дисплея на мултимедията.

Интересна опция е новата система Energizing Package Plus, която помага на водача да се ободри, оптимизирайки работата на климатик, осветлението в салона и чрез контрол на функциите на шофьорската седалка като масаж, подгряване и вентилация. Като част от пакета се предлага и "виртуалният фитнес асистент" Energizing Coach, който определя програма за тренировка и освежаване, като отчита и някои данни за водача.

Друга нова функция е Interior Assistant, разпоззнаваща жестове и движения на водача, като включва допълнително осветление в салона, но само при спрял автомобил. Mercedes CLA се е с добил и сполуавтономната система за управление, дебютирала в последния S-Class. С помощта на камери и сензори, системата следи голям периметър около автомобила и може да сменя лентите, да спира аварийно клоата или да работи сама с адаптивния круиз контрол.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34131
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.