26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

След срещата на мотористите в парламента: протестът остава

Предвиденият за 13 април общонационален протест на мотоциклетистите все пак ще се състои. Това стана ясно след проведената вчера среща между народни представители, представители на мотоклубовете, свободните мотористи в лицето на Sofia Riders и висши служители от МВР.

Инициатори и водещи на срещата, състояла се в Зала Изток в сградата на Народното събрание, бяха депутатите Стефан Кенов и Делян Добрев. Ще припомним, че преди месец мотористите, чрез избрана контактна група, депозираха в Народно събрание отворено писмо до г-жа Цецка Цачева с представена позиция относно проблемите, които ще възникнат поради някои от измененията и допълненията в Кодекса за застраховането.

Мотористите бяха представени от Стефан Колев (Brothers from Hell MC), Александър Бакалов (Sofia Riders), Иван Саздов (Gentlemen MC), Георги Томов (Jokers MC), Светослав Николов (Easy Riders MC), Кристиан Александров (Дуло MC), Тошко Рачев (Atrox MC) и Владислав Янакиев (Gentlemen MC). На събитието присъстваха също: Ралица Агайн, Чавдар Пейчев, Петър Славов, Георги Андонов, Димитър Мичев (шеф на отдел “Пътна полиция” в МВР) и инспектор Деница Иванова (отдел "МПС и водачи" в Пътна полиция).

На срещата мотористите поставиха въпроса за възможността да се сключва срочна гражданска отговорност, като се аргументираха, че това е обичайна практика в Европа, а и не само. Според тях чрез въвеждането на срочна застраховка “Гражданска отговорност”, застрахователният пазар ще стане по-справедлив за участниците и по-специално застрахованите ще бъдат по-редовни пред Закона, но като сключват задължителната застраховка за избран от тях период. В същото време депутатите наблегнаха на системата за дерегистрация и ререгистация на МПС и съвместно с ДНСП увериха мотористите, че докато не се направи синхронизиране на информационните системи на Гаранционния фонд и КАТ, за да се осигури атоматично дерегистриране и възстановяване на регистрация, няма да се прилагат мерките, заложени в Кодекса за застраховането.

“Бихме искали да отбележим, че на срещата нямаше официален представител на застрахователите. Това обижда, както НС, така и нас мотористите, заради неглижирането на проблема от страна на основните участници в застрахователния пазар. Народният представител Славов ни иформира, че са внесени промени, като законопроект между първо и второ четене за изменение на Закона за движение по пътищата, където се въвеждат дефиниции от типа “що е то мотоциклет, каравана и въобще сезонно МПС”. Очакваме с интерес второто четене на тези промени, но си запазваме правото за Предупредителен митинг, който ще се проведе на 13.04. пред НС, за което сме съгласували всичко със СО и СДВР” - каза за Auto.offnews.bg Светослав Николов от Easy Riders.

“От срещата вчера станаха ясни няколко основни и наистина важни неща: 1. Иституциите не са наясно кога ще започне прилагането на новия Кодекс, включително снемането и възстановяването на отчет на МПС; 2. Представителите на НС изразиха съгласие, че настоящият регламент не е адекватен и справедлив, но трябвало всички депутати да бъдат запознати с предложенията на мотористите, след което можело да се преприеме нещо; 3. Измененията на Кодекса водят до изменение и на други нормативни актове: Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му, Наредбата за регистрация на МПС. Към настоящият момент представителите на Вътрешно казаха, че току що е разписана Наредбата с измененията, но тепърва ще се готви Наредба за снемане от отчет. Това води до логични въпроси, но по-важно до извода, че към момента не може да се прилага рестрикцията "служебно прекратяване на регистрацията на МПС" поради липса на валидна застраховка ГО, защото още няма разписан нормативен акт, който да регламентира това! Същото е и с възстановяването на регистрацията.” - каза Александър Бакалов (Sofia Riders).

“Изводите са, че народните ни представители са приели почти нов Кодекс, но без да имат никаква представа кога и как ще е готова хардуерната и софтуерни платформи, чрез които да се прилагат новите изменения!” - допълни Бакалов.

Все пак мотористите останаха доволни от един факт: “за първи път бяха чути и то в НС!” В крайна сметка обаче не бяха взети конкретни решения, които да удовлетворят и двете страни по отношение на промените във влезлия в сила тази година нов Застрахвателен кодекс. Затова, протестен митинг не само ще има, но се очаква да бъде и наистина грандиозен.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.