17 юли 2018
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища
FACEBOOK

Volkswagen и военната диктатура в Бразилия

Снимка: Volkswagen Do Brasil

Скандалите около Фолксваген (VW) се сипят един след друг. По време на военната диктатура в Бразилия концернът явно е бил активно замесен в репресиите срещу противници на режима, пише "Дойче Веле". Говори се за тайни арести и изтезания.

Обвинението не е ново - но отново стана актуално след разследвания на телевизионните канали NDR и SWR, както и на вестник "Зюддойче цайтунг". Според медиите, по време на военната диктатура в Бразилия (1964 - 1985) най-големият германски автомобилостроител Фолксаген (VW) явно активно е участвал в политическите гонения и репресии на противници на режима.

Дъщерната фирма Volkswagen do Brasil явно е шпионирала сътрудниците си, за да установи политическите им възгледи. Информациите за критично настроени към режима сътрудници са били изпращани в политическата полиция. Подотдел по охраната в заводите на VW в Сао Паоло е бил превърнат в тайна служба, чиято цел била да шпионира служителите и работниците, посочва "Зюддойче цайтунг". Сътрудници на VW са били задържани на територията на фирмата от политическата полиция.

VW засега мълчи

Според информацията, VW засега не взима отношение по същината на обвиненията, а посочва, че е възложено на историка Кристофер Копер да изготви експертиза за ролята на концерна по време на военната диктатура в Бразилия. Резултатите от експертизата трябва да излязат до края на годината. Между VW do Brasil и полицията е имало трайно сътрудничество и VW е позволявал "да бъдат извършвани арести на негови служители", казва Копер, цитиран от "Зюддойче цайтунг".

Според концерна, историкът Копер ще трябва да "хвърли светлина върху мрачните години на военната диктатура, както и да проучи действията на отговорните тогава лица в Бразилия и евентуално в Германия".

Бивши служители на VW в Бразилия и правозащитници още през 2015 г. обвиняват концерна, че по време на военната диктатура е позволил гонения и изтезания на хора с критични позиции спрямо режима в страната. Между другото, той е позволил редица служители на фирмата да бъдат арестувани и изтезавани в едно старо фабрично хале. Служители на VW са водили и "черни списъци" на критично настроени работници.

Според "Зюддойче цайтунг", NDR и SWR, прокуратурата в Бразилия разследва каква отговорност носи VW do Brasil за "нарушаването на човешките права на територията на заводите по време на военната диктатура". "Охраната е действала в заводите така, сякаш е удължената ръка на политическата полиция", посочва експертът Копер, цитиран от "Зюддойче цайтунг".

Издевателствата над служители са били известни на мнозина

Според информацията, управителният съвет на VW във Волфсбург е бил уведомен за обвиненията още през 1979 г., когато бразилски служители на VW са били на посещение в Германия и са изложили обвиненията пред тогавашния председател на управителния съвет на концерна Тони Шмюкер.

Германското правителство също е било осведомено. През 1976 г. един депутат иизиска от външното министерство становище относно предполагаемите масови арести във VW do Brasil, отбелязва "Зюддойче цайтунг". По време на служебно посещение в Бразилия през 1979 г. тогавашният канцлер Хелмут Шмит е бил информиран за ситуацията от тогавашния бразилски синдикален лидер и по-сетнешен президент на страната Луис Игнасио да Силва.

Концернът VW развива дейността си в Бразилия от началото на 1950-те години. През първите десет години на военната диктатура обемът на продукцията му се разраства неимоверно. Легендарната "костенурка" на Фолксваген се е ползвала с изключителна популярност сред бразилците.

Статията е от българската секция на "Доче Веле", Заглавието е на редкацията.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини

Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.