26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Женева: Новият Renault Scenic блесна в Швейцария

Редом с новото комби на Megane, на автомобилния салон в Женева дебюта си направи и новият Renault Scenic. Най-новият представител на моделното семейство компактни MPV машини идва точно 20 години след появата на първото поколение.

Новят Scenic е в духа на последните модели на французите като дизайнът му леко клони към този на кросоувърите, тъй като явно този сегмент е определящ за бъдещето на пазара. За това свидетелстват повишения с 40 мм (до 170 мм) клирънс спрямо предходното поколение и използването на масивни 20-инчови колела във всички версии. Иначе, откъм дизайнерски черти се усеща влиянието на концепта Renault R-Space, който бе представен през 2011 година отново в Женева.

Иновативно решение в дизайна на новия Scenic е стандартното монтиране на 20-инчови джанти в цялата гама. Tези тесни колела (195 мм) са с височина на борда от 107 мм, еквивалентна на тази при 17-инчовите гуми на Scеnic 3. Коефициентът CdA от 0,775 е подобрен с 0,065 спрямо този на Scеnic 3 (0,840), а още от второто ниво на оборудване се предлага опция за двуцветно изпълнение на екстериора.

Интериорът се предлага с две конфигурации за шофиране. Арматурното табло е изчистено и по-ориентирано към водача. На разположение е цветен head-up дисплей, а като опция се предлага голям панорамен покрив. Предните седалки копират структурата на тези, които се монтират на новия Espace (включително пяната с двойна плътност).

В определени нива на оборудване, системата One Touch Folding автоматично сгъва задните седалки само с едно докосване на екрана на R-LINK 2 или чрез активиране на бутон, разположен в багажника, за да предложи равен под и лесен достъп до товарното отделение. Подобно на Scеnic 3, облегалката на предната пътническа седалка при определени версии, може да се наклони напред, за да формира малка масичка.

Багажникът на новия Renault Scenic е с обем 496 куб. см по VDA (еквивалентно на 572 литра), което представлява увеличение с 26 куб. см по VDA спрямо Scеnic 3. Това нарежда обема на багажника на новия модел сред трите най-добри в сегмента на компактните MPV модели. Чекмеджето Easy Life, друга характеристика, взета от новия Espace, е разположено пред предното пътническо място и предлага обем от 11,5 л за съхранение на вещи. Това е три пъти повече от обикновена жабка. С капак и охлаждане, то се отваря чрез електронен сензор и се заключва автоматично, когато автомобилът спре.

Новият Renault Scenic се предлага стандартно с AEBS (Active Emergency Braking System) с Pedestrian Detection. Тази система за подпомагане на шофирането предлага активно аварийно спиране, когато в траекторията на автомобила бъде засечен пешеходец. Тази функция работи в скоростния диапазон от 7 до 60 км/ч. Системата Lane Keeping Assist (LKA) работи при скорост между 70 и 160 км/ч, поемайки контрол върху управлението, ако автомобилът започне да се отклонява като по този начин помага за поддържането му в лентата на движение. На разположение са и куп други асистиращи системи.

Преди края на 2016 новият Renault Scenic, с електронната опция Hybrid Assist за дизеловия двигател Energy dCi 110, ще е куплиран с 6-степенна механична скоростна кутия. Тази система обещава да комбинира нисък разход на гориво, осигурявайки по-остро ускорение при определени скорости, особено при ниски обороти. Hybrid Assist функционира с 48-волтова батерия, позволяваща електрическият мотор да подкрепя двигателя с вътрешно горене, който работи постоянно.

Новият компактен ван ще се предлага с 6 дизелови двигателя и две бензинови алтернативи с мощност от 95 до 130 конски сили. Скоростната кутия ще е 6-степенна механична или 7-степенен автоматик с двоен съединител. Моделът е изграден върху модулната платформа CMF C/D (Common Module Family).



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:27 1
+ 0
- 0
sffsdf7783
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.