28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Сравниха лимузините на Тръмп и Путин

Снимка: sputnik/rt.com

Изданието Newsweek направи интересно сравнение между лимузините на руския преззидент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп. От Нюзуик отбелязват, че макар държавните глави на двете суперсили да имат странни отношения и различни виждания за външната политика, има едно нещо, което ги обединява и то е афинитетът им към лимузините от висок клас.

Администрацията на Путин е похарчила 192 милиона долара за новата флотилия лимузини на руския президент, като топмоделът на проекта "Кортеж", който излиза под марката Aurus и с името Senat, бе показан по време на встъпването в длъжност на президента. Напомняме, че руската бронирана кола е с 4,4-литров битурбо мотор с 600 к.с. като се очаква и версия с V12 агрегат. Името Aurus пък е комбинация от латинското название на златото "aurum" и Russia.

Новата руска лимуззина, която бе набедена че прилича на моделите на Rolls-Royce (а според дизайнерите й е съвременен прочит на съветските лимузини ЗиС) е направена с технологична помощ от германските гиганти Porsche и Bosch, но всички части, възли и агрегати са руско производство.

И докато Auris със сигурност има широка гама модерни технологии за отбрана и комуникации, според Newsweek тези неща едва ли превъзхождат по-старата, но също доста сериозна лимузина на американския президент. Доналд Тръмп използва за официална машина автомобила, познат като "Звярът" (The Beast), наследен от предшественика му Барак Обама, който на свой ред получи возилото през 2009 г. Машината, разработена от General Motors, с помощта на Сикрет сървиз, бе наречена от Обама "миниван, качен на шасито на танк", като дебелината на стъклата й е 13 см, а на вратите - над 20.

При конструирането на The Beast (с тегло над 7 тона), освен доволното количество стомана, са използвани също алуминий, керамика, карбон и стъклопласт. Резервоара на американската машина е защитен от екзплозии, тъй като е натъпкан със специална пяна. Задвижването е поверено на модифициран V8 двигател на GM, който за момента изостава като показзатели от агрегата на руския конкурент. Колата е защитена дори от химически атаки, а руският й конкурент може да издържи и доста време под вода.

Пълни подробности за "Звяра" може да видите тук: https://auto.offnews.bg/news/Shou_3/10-izumitelni-fakta-za-limuzinata-na-Donald-Tramp_21731.html

Информация за Aurus Senat / Кортеж тук: https://auto.offnews.bg/news/Novini_1/Putin-vstapi-v-dlazhnost-s-novata-limuzina-Kortezh_31466.html

В сравнение с The Beast 5,5 метра), Aurus Senat е по-дълга (към 6,6 метра), но по-лека, с теглото си около 6,5 тона. Руската машина освен това има по-голям клирънс (20 см), който дори надвишава този при много от модерните SUV модели. Така, руснаците няма да се сконфузват, подобно на окантарването на лимузината на Обама в Дъблин през 2011 г.

И макар за момента руската Aurus да превъзхожда като дизайн и двигател The Beast, то в момента се разработва новата лимузина на Тръмп, за която американците вярват, че ще е по-добра от машината на Путин. Дали ще е така, предстои да видим.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31589
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.