28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

5 български триумфа на Балканското по мотоциклетизъм на писта в Плевен

Снимка: LAP.bg

При идеално време и приятни температури преминаха днес състезанията от четвъртия кръг на Балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта и втория от Европейското по супермото. Те се проведоха на летищен комплекс “Долна Митрополия” при отлична организация от страна на Българската федерация по мотоциклетизъм. Общо 96 пилота от 6 държави (България, Гърция, Румъния, Турция, Македония и Сърбия) се наредиха за стартовете в различните категории на двете дисциплини, съобщиха от Централата. Благодарение на съдействието от страна на родните състезатели, които изтърваха златото само в клас SSP600, Ви предоставяме пълен репорт от изминалите състезания.

Състезателният ден днес започна зрелищно с интересна надпревара в най-малкия клас SP125. Най-опитната дама в категорията Жулиета Ленкова (Aprilia) направи перфектен старт от третото място и поведе след първия завой, но малко след това бе изпреварена от турчина Кан Ончу (Aprilia) и нашия Милен Георгиев (Aprilia). И докато състезателката на “Плевен Рейсинг” се забави, отпред Ончу и Георгиев поведоха яка битка за първото място. В крайна сметка Ончу пресече първи финалната линия, но тъй като е извън класирането за Балканския шампионат, Георгиев грабна победата с време 15:08.624 минути. Подиумът допълниха Ленкова, която остана на 40.985 секунди и ветеранът Здравко Маринов (Aprilia) - с 1:08.433 минути пасив.

В клас F600 балканският шампион в F1000 от миналата година Красимир Михайлов (Kawasaki) поведе без проблем от пол-позишън и с време 17:01.556 минути спечели първото място. Зад него люта битка за среброто водеха Тодор Меченски (Yamaha) и гръцкият пилот Андреас Психогиос (Yamaha). След няколко интересни за публиката изпреварвания, включително и в последните метри, Меченски финишира с 6.614 секунди пасив и успя да се пребори за второто място, а Психогиос допълни подиума. Лош късмет сполетя един от фаворитите Павел Драганов (Kawasaki), който се движеше на трета позиция до средата на състезанието, но падна.

При 1000 сс машини стартът взе Калоян Ангелов (Honda), който водеше няколко обиколки плътно следван от Атанас Нейчев (Aprilia). В средата на състезанието обаче Ангелов падна, като така “изчисти” пътя пред Нейчев, който без проблем пресече първи финалната линия с време 16:22.577минути. Михаил Атанасов стартира от пол-позишън, но се забави на старта и завърши втори въпреки риск от падане в последните метри. Подиумът допълни македонецът Свободан Ивчевски с време 16:45.486 минути.

Днес състезателите от класовете SSP600 и Superbike стартираха заедно. В 600 сс клас румънецът Йонел Паскота (Yamaha) потегли от първа позиция, но направи лош старт и трябваше да наваксва от четвъртото място. Първи в първия завой влезе Бойко Божинов (Yamaha), следван от Александър Георгиев (Honda) и Пламен Петров (Yamaha). Впоследствие обаче Георгиев изпревари Божинов, плътно следван от Паскота. В последната обиколка Георгиев падна и въпреки, че се върна бързо в играта, подари победата на румънеца, който триумфира с време 19:32.664 минути. Божинов и Петров допълниха подиума.

С най-голям интерес и този път се очакваше надпреварата при 1000 сс машини, където заради участие в “12-те часа на Портимао” отсъстваше най-добрият български пилот Мартин Чой (BMW). Въпреки това интрига не липсваше. Балканският шампион от 2015 Красен Кънчев (BMW) доминираше през целия уикенд. Той потегли от пол-позишън и водейки от началото до края на състезанието, спечели победата с време 18:54.754 минути. Много добър старт направи Димитър Митов, който поведе на правата, но влезе след Кънчев в първия завой и завърши втори, на 23.006 секунди. Доста интересна беше борбата за третото място, където след редица изпреварвания Владислав Димитров (BMW) отстъпи последното стъпало на подиума на Пламен Бонев (BMW).

11 състезатели застанаха на старта в клас “Скутери”, където челната тройка окупираха изцяло българи. На най-високото стъпало на стълбичката за награждаването се изкачи Алекс Иванов (Aprilia), който премина съкратеното трасе за 9:42.680 минути. Негови подгласници станаха Боян Петров (Aprilia) и Димитър Христов (Aprilia).

Балканският шампионат по мотоциклетизъм на писта продължава на 25-26 юни в Аданката, Румъния.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:18 1
+ 0
- 0
sffsdf12335
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.