02 декември 2023
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Академия за рали пилоти отваря врати в Твърдица

Рали ветераните Петър Гьошев и Георги Гвоздейков представиха официално новата академия за рали пилоти и навигатори Motorsport Academy. На събитие пред кмета на община Твърдица – Атанас Атанасов, членове на БФАС, автомобилни състезатели, медии и гости на писта „Тодор Славов“, Твърдица бе обявена идеята за новата тренировъчна програма.
Фокус на академията ще бъдат обученията на рали пилоти, навигатори, картинг състезатели, теория и практика за защитно шофиране (defensive driving), както и организиране на моторспорт събития. За да се докоснат до спортното изживяване, гостите на събитието имаха възможност да участват в специален тест драйв на състезателните Hyundai i20 Coupe и Mitsubishi Evo 9.

Основната дейност, върху която академията акцентира, е обучението на рали пилоти и навигатори, като то ще се адаптира според нивото на учащия. Предимството на Motorsport Academy е осигуряването на комбинация от теория и практически обучения, като тренировките ще се провеждат основно на писта „Тодор Славов“ в Твърдица и близките местности, подходящи за подготовка за рали спорта.

„Картинг дисциплината е важно начало в рали спорта в цял свят, като обученията на младите състезатели също е дейност, която ще развиваме в академията. Имаме и желанието да реализираме проект, свързан с макадамови отсечки на територията на Твърдица, както и идеята да създадем ледено трасе. Целим да инициираме активности с деца, тъй като нашият спорт е капсулиран и трябва да достига до младото поколение.“, споделя Петър Гьошев.

„Друг аспект на академията ще бъде организирането на спортни събития, с цел тя да бъде източник на иновации в автомобилния спорт и това да е достъпно за любителите на автомобилизма чрез семинари и изложения. „Следващата година се навършват 20 години откакто съм част от автомобилния спорт. За това време научих, че този спорт е наука. Той изисква интелект, за да допринесе добри резултати.“, допълва Георги Гвоздейков. Двамата се обединиха около идеята следващата година да продължат с подготовката на пилотите за международната рали сцена, да въвлекат чуждестранни и доказани пилоти, както и специалисти.

Според треньорите Петър Гьошев и Георги Гвоздейков, притежанието на шофьорска книжка не е достатъчен фактор, за да се нарече човек опитен зад волана. Техният курс по защитно шофиране включва теория и практика, нужни за по-доброто владеене на автомобила в различни ситуации, някои от които екстремни. Практическите тренировки ще включват и опознаване на различен тип пътни настилки, техники за справяне при изненадващи ситуации на пътя и метеорологични условия. Motorsport Academy ще подкрепя инициативи, свързани с подобряване на безопасността по пътищата, планира да стартира кампании на тази тема и да осъществява институционални и корпоративни партньорства.

Демонстрациите, по време на обучението, включваха шофирането на автомобили с пригодени специални колички на задните гуми и такива за дрифт, които са нови за България и бяха показани на аудиторията за първи път. Благодарение на тях, шофьорите могат да тренират как да реагират при критични ситуации и да пренасят теглото от ляво в дясно, когато автомобилът поднася. Представена бе и симулация на т.нар. черен лед . Резултатите бяха на лице много бързо – когато шофьорите знаеха какво ги очаква още на втората обиколка бяха по-подготвени, а реакцията съответно много по-кратка.

На откриването бяха обявени и бъдещите планове на партньорите на академията – едномарковият шампионат Hyundai Racing Trophy. Състезателната платформа има подготвени 5 автомобила Hyundai I 20 Coupe R1 за сезон 2017 и планира да направи нови ъпгрейди по колите – по-къси предавателни числа, подобряване на окачването, усилване на някои основни компоненти, с които цялостно да подобрят поведението на автомобилите.

„Планира се старт на Балкански шампионат от 2017 година, като в календара на едномарковата надпревара фигурират 2 състезания в Румъния и едно в Сърбия, както и участие на чуждестранни пилоти в шампионата. Работи се и за създаване на автомобил от следващ клас, с цел разрастването на шампионата и предоставянето на повече възможности за пилоти и навигатори.“, коментира Стефан Митов, Национален директор продажби на „Индустриал Комерс“.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:00 2
+ 0
- 0
sffsdf18570

Рейтинг :
21.11 2016 в 17:06 1
+ 4
- 0
Как бих могъл да се запиша в тази академия?
 
Още от : Мотоспорт
Cadillac влиза във Формула 1
14 ноември 2023 в 14:25
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.