28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българите обраха купите в ИЕШ по мотокрос

Снимка: LAP.bg

Българските състезатели по мотокрос обраха шампионските титли във всички класове на източноевропейското първенство след изключително интересните състезания на мотополигона в Троян. Стартовият списък включваше общо 95 състезатели, но въпреки силната конкуренция на пилоти от още 7 държави (Румъния, Турция, Сърбия, Македония, Гърция, Кипър и Молдова) нашите момчета се представиха повече от блестящо пред родна публика и извоюваха поредната отборна титла на България в ИЕШ. Преди финалния шести кръг бе ясен само шампионът в клас МХ2 Junior, което бе предпоставка за битки до последно и неочаквани обрати във всички категории.

МХ65: титла за Димитър Грозданов

В клас МХ65 първи първият манш завърши Кристиян Иванов (KTM), който остави на цели 5.783 секунди румънският състезател Мариус Поповичи (KTM), следван от Антониос Сагмалис – Гърция (KTM). Четвърти се нареди водачът в класирането преди старта Димитър Грозданов (KTM). Доста интересен беше вторият манш при 65 сс мотоциклети, където първи в първия завой влезе Поповичи, следван плътно от Кристиян Иванов и Сагмалис. Във втората обиколка румънецът караше гума до гума с Иванов, но двамата направиха грешка, след която първо падна Поповичи, а след това и българинът, което даде възможност на Сагмалис да излезе отпред. Гръцкият състезател пресече първи финалната линия с време 16:43.706. Втори на близо минута разлика финишира Димитър Грозданов, следван от Християн Даков (KTM) и Виктор Бориславов (KTM). Така победата в Троян с 45 т. спечели Сагмалис, следван от Грозданов с 40 т., а Иванов остана трети с 38 точки. В крайното класиране обаче Грозданов дръпна със 17 точки аванс пред Сагмалис и спечели шампионската титла.

МХ85: Жулиян Георгиев спечели с победа

С безупречно представяне в двата манша Жулиян Георгиев (КТМ) си осигури без проблем титлата при 85 сс мотоциклети. В първото състезание Жужо взе старта и дръпна силно напред. Лидерът в класирането не позволи да бъде изпреварен до края и завърши с общо време 23:55.699 минути. Втори потегли Виктор Касабов (Suzuki), който обаче падна на втората обиколка и даде възможност на Румен Мирчев (Yamaha) да мине напред. След това Касабов направи още една грешка на едно от спусканията, което беше причината да завърши на 10-то място. Мирчев пресече втори финалната линия, на 11.216 секунди от Георгиев, а Вили Василев (KTM) завърши трети. Във втория манш Георгиев завърши с време 23:53.168, оставяйки на 7.277 секунди Румен Мирчев (Yamaha). Въпреки лошото представяне в първия манш, Касабов се амбицира за втория е след яка битка със Стефан Нейчев (KTM), взе третото място. Подиумът в Троя обаче допълниха Мирчев И вили Василев, съответно с 44 и 36 т. Интересно за този клас е да отбележим, че един от основните опоненти на Жулият Георгиев – Алекс Димитров (KTM) не можа да кара на 100% заради контузия на крака, но все пак показа смелост и завърши двата манша.

Валентин Роглев триумфира в МХ2 и МХ2 Junior

Без изненада едни от най-интересните състезания бяха в класовете МХ2 и МХ2 Junior, където любимцът на Троян Майкъл Иванов (Husqvarna) отново остана без конкуренция и с пълен актив от 50 т. взе победата на домашното трасе. С резултат 3-2 в двата манша и 42 т. втори стана Иван Петров (KTM), а подиумът допълни Хакан Халми (KTM), който стана втори и трети в двата манша. Със шампионските титли в двата класа обаче (МХ2 и МХ2 Junior) си замина Валентин Роглев (Kawasaki), за когото бе важно само да стартира и завърши състезанията.

МХ1: Тодор Тотев над всички

Два много зрелищни и напълно неочаквани манша в клас МХ1 зарадваха зрителите, дошли да наблюдават Гран при на Троян днес. В двете състезания стартът взимаше кипърският пилот Крисантрос Караламбо (KTM), но малко след това той бе изпреварван от македонеца Християн Илиовски (Yamaha). В първия манш трети се движеше Николай Йовчев (Honda), а след него Калоян Илиев (KTM). Йовчев непрекъснато атакуваше кипъреца и след няколко атаки, успя да го изпревари на един от виражите в горната част на трасето. След това айтозлията погна Илиоски и без проблем се справи и с него в края на манша. Зад тях много бързо напред си прокарваше път Тодор Тотев, макар че направи лош старт и трябваше да наваксва от шестото място. В крайна сметка Тотев завърши трети, а Йовчев пресече първи финалната линия, следван от Илиев. Във втория манш Караламбо и Тотев паднаха още във втората обиколка, което даде шанс на Йовчев да мине напред и да се опита да атакува Илиоски. В крайна сметка обаче македонецът финишира първи, а състезателят от Айтос остана втори. Много здрава битка за третото място тук спретнаха Калоян Илиев и Денислав Ангелов. Илиев завърши трети, следван от Денислав. В крайна сметка победител днес с 47 т. е Илиовски, а също толкова събра и Йовчев за второто място. Трети е Илиев с 35, а на само точка след него - Ангелов. Най-щастлив на трасето обаче се оказа Тодор Тотев, който грабна шампионската титла.

МХ и МХ-40: две титли за Веселин Малинов

В най-многобройния старт МХ Мартин Тодоров повеждаше от началото на двата манша и не позволяваше да бъде изпреварен до края на състезанията, с което си осигури победата в Троян. Втори с 40 т. стана Юлиян Райчев (Suzuki). Трети в двете състезания се нареди Веселин Малинов (Yamaha), но пък на него това му беше достатъчно, за да си тръгне от Троян с две източноевропейски титли – тази в клас МХ и МХ-40.

Предизвикателствата за родните мотокросисти все още не са свършили, тъй като на 17-18 октомври предстои финалният кръг от републиканският шампионат в Айтос.

снимки: LAP.bg



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:33 1
+ 0
- 0
sffsdf3213
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.