25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българските състезатели по мотокрос доминираха в Самоков

Българските състезатели по мотокрос се представиха отлично в петия кръг от източноевропейския шампионат, който се проведе този уикенд в Самоков и обраха почти всички медали, с изключение на този в клас МХ1. Надпреварата, в която участваха рекордните 114 пилоти от 7 държави (България, Румъния, Македония, Сърбия, Кипър, Гърция и Турция), постави началото на втората половина на мотокрос сезон 2015 и беше в памет на Георги Янакиев – председател на СБА и човекът, помогнал най-много за изграждането на мотополигон „Ридо“. На състезанието присъстваха съпругата на Янакиев – Евка Развигорова, синът му Георги Янакиев – младши, Стоян Сентов – главен секретар на СБА, кмета на града Владимир Георгиев и др.

С победа във втория манш победител в клас МХ65 стана Кристиян Иванов (KTM), оставяйки на второ място гръцкият пилот Антониос Сагмалис (KTM). На трето място с резултат 3-3 в двата манша се нареди Димитър Грозданов (KTM).

По традиция доста интересно бе състезанието в клас МХ85 сс, където Жулиян Георгиев (KTM) спечели без проблем двата манша и взе победата на „Ридо“. С второ място в първия и трето във втория, до него на стълбичката се качи Румен Мирчев (Yamaha). Един от фаворитите в този клас Алекс Димитров (KTM) отпадна от първия манш заради проблем с мотора, което даде възможност на Виктор Касабов (КТМ) да заеме третата позиция както в манша, така и в крайното класиране. Във втория манш Алекс се нареди на втората позиция, следван от Мирчев, а Касабов остана четвърти.

Поне 10 бяха потенциалните победители в категория МХ2, но най-подготвен се оказа завърналият се от отсъствие заради контузия Иван Петров (MX2). Надеждата на България в европейския шампионат показа, че е в отлична форма, повеждайки без проблем в първия манш. В хода на надпреварата обаче, той бе изпреварен от Валентин Роглев (Kawasaki), следван от пилота на домакините Янко Ташев (KTM). Във втория манш Петров тръгна трети, но успя да набере скорост и да влезе втори в първия завой. След това той продължи да ускорява темпото и след втората обиколка излезе напред. После Петров не позволи да бъде изпреварен до края на манша и грабна победата в Самоков, а Роглев остана на второто място, следван от Кристиян Ангелов (Yamaha), който допълни подиума.

Доволен съм, че успях да спечеля. Това ми е първото състезание след тежката травма. Получи се добро състезание, имаше битка и в двата манша. Все пак съм тренирал само 2-3 седмици и мисля, че резултатът е добър“. – каза Иван Петров след финала. В клас МХ2 Junior челната тройка окупираха Петров, Роглев и Любомир Васев (Yamaha).

В най-големия клас МХ1 българските пилоти за пореден път срещнаха сериозната конкуренция от страна на македонския състезател Християн Илиоски, който потегляше първи в двата манша и водеше от началото до края на състезанията. Отзад битката за второто място беше между родите състезатели Тодор Тотев (Honda) и Николай Йовчев (Honda). В първия манш Тотев беше плътно зад Илиовски, следван от Йовчев, пресичайки финалната линия в този ред. Във втория манш Тотев тръгна от четвърта позиция, но малко след средата на състезанието изпревари първо кипърския пилот Крисантрос Караламбус (KTM), а след това и айтозлията, за да финишира втори. Йовчев допълни подиума.

В клас МХ без изненада победата в Самоков грабна Мартин Тодоров (Yamaha), следван от кипъреца Сава Савас (Yamaha) и Веселин Малинов (Kawasaki).

Мотокрос-екшънът в България продължава с поредния кръг от републиканския шампионат в Севлиево следващия уикенд.

снимки: LAP.bg



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2417
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.