19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2018: етап 5 отново разбърка картите (галерия и видео)

Петият етап на рали Дакар 2018 бе поредния изключително тежък в пясъците на Перу. И за пореден ден надпреварата бе белязана от знакови отпадания на претенденти за титлата. Както вече писахме, аут от ралито е Себастиан Льоб при автомобилите, който бе втори в генералното и Сергей Карякин при ATV-тата, който също имаше шанс за победа в класа си.

При автомобилите всичко вече изглежда предрешено, ако не се случи нещо съвсем неочаквано - Стефан Петерханзел взе етапната победа, като натрупа аванс от половин час пред съотборника си в Peugeot Карлос Сайнц. Сайнц от своя страна е с над 40 минути преднина спрямо първия конкурент от Toyota - Бернард Тен Бринке. Така, и да се случи нещо с водача им, "лъвчетата" засега имат и сигурен дубльор. В допълнение, след като почти отпадна ден по-рано, Сирил Депре вече е с ясната мисия на бърза асистенция на колегите си.

Но Льоб не бе единствения с тежки премеждия за деня. Знаменитият футболен мениджър Андре Вияс Боас, който дебютира в рали "Дакар" бе откаран в болница с наранявания след катастрофа. От надпреварата са аут ветеранът Кристиан Лавией, който караше заводска Toyota Land Cruiser в клас Т2 и пилотът на Renault Duster Емилиано Спатаро.

Пилотът на Mini Язид Ал Раджи пък незнайно как успя да потопи бъгито си във водите на Индийския океан, а двамата с навигатора Тимо Готшалк увиснаха на въжето като котва, за да не може водата да отнесе колата им навътре в океана. Все пак, екипажът успя да "изплува" на брега с помощ и финишира отсечката.

На съвсем другия полюс са нещата при мотоциклетите, където след отпадането на Сам Съндърленд отново закипя борба за титлата. След като се бе отчаял, че ще види подиум през крив макарон, Хоан Бареда Борт се стегна и вдигна темпото сериозно. Пилотът на Honda взе етапната победа с цели 10 минути и половина преднина спрямо конкурента от КТМ Матиас Валкнер и се изкачи до 4-о място в генералното класиране, само на 7:33 минути след лидера Адриан Ван Беверен (Yamaha).

Ван Беверен нямаше силен ден и завърши на 5-о място, като е сериозно пристиснат в генералното от Кевин Бенавидес (Honda) на минута след него и Валнер, който допълва подиума във временната подредба, само на 4 секунди след Бенавидвес.

В класа на ATV-четириколките, след отпадането на Карякин общо взето няма кой да безпокои лидера Игнасио Касале. Шампионът от Дакар 2014 има преднина от 40 минути спрямо перуанецът Алексис Ернандез, а в предстоящите отсечки в Боливия, Касале има много по-голям опит. В класа на SSV-бъгитата, обаче, битката тепърва предсто, след като Рейналдо Варела (Can Am) е само на 3 минути пред Хуан Рамоз (Can Am), излизайки начело след етапна победа.

Предрешени изглеждат и нещата при камионите, където лидерът Едуард Николаев взе поредна етапана победа и увеличи аванса пред преследвача си Федерико Виягра на над 58 минути. Макар в началото Николаев да се катурна в пясъчна дупка, бързо бе изваден от Мартин Коломи (Tatra) и успя да продължи. А благодарение на тройната етапна победа, останалите два Камаза днес ще са непосредствено след лидера си, за да му помагат. Пилотът на Iveco Виягра пък, е необезпокояван на втората позиция в подредбата, след като третия там - Серхе Вязович (МаЗ) е на час и половина след него.

Днес рали Дакар 2018 влиза в Боливия и състезателите ще се измъкнат от пясъчните капани. Но пък идва нов враг - голямата надморска височина.

Разгледайте огромната галерия с атрактивни снимки над статията! А тук може да видите приключението на фурболния треньор Вияс Боас:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 2
+ 0
- 0
sffsdf30371

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 1
+ 0
- 0
sffsdf30371
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.