25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ясен е маршрутът на Рали Дакар 2021 (видео)

За втори път в историята си, рали Дакар ще се проведе на територията на Саудитска Арабия. Организаторите на най-големия авто-мото маратон представиха новия маршрут за 2021 година, както и нововъведенията в пустинното състезание.

Трасето на рали Дакар 2021 ще бъде голяма обиколка на саудитското кралство, като стартът и финалът ще са в пристанищния град Джеда, на брега на Червено море. Почивният ден на надпреварата ще бъде в историческия град Ха’Ил, а специалните етапи ще са 100% нови. Стартът е на 3 януари, а финалът на 15 януари догодина.

Много са новостите в рали Дакар 2021. За първи път навигационните книги ще се раздават директно преди старта на всеки етап. В някои от категориите ще се разчита на нови електронни навигационни устройства.

С цел по-голяма безопасност, трасетата ще са по-технични, за сметка на високата скорост, а организаторите на състезанието въвеждат и нови правила. При наближаване на опасен участък в трасето, ще се активира специално звуково предупреждение от бордовата система за проследяване. Също така се въвеждат и т. нар. „бавни зони” – части от етапа, в които максималната скорост ще е ограничена на 90 км/ч.

Също с цел безопасност, всички пилоти на мотоциклети и ATV-четириколки задължително ще носят елеци с въздушни възглавници. Иновацията вече е тествани в други мотоциклетни надпревари и ще помогне за редуциране риска от нараняване или смърт при падане или катастрофа.

За мотоциклетистите се въвеждат още някои ограничения. Те ще имат право да използват максимум 6 нови задни гуми за цялото рали. В допълнение, към санкциите за смяна на двигател, се въвеждат наказания (с допълнително време) и при смяна само на буталото на мотоциклетен двигател. Забрана за смяна на гуми ще имат и автомобилистите, при така наречените маратонски етапи, в които участниците нямат право на помощ от сервизните си екипи.

Както вече сме писали, паралелно с рали Дакар 2021 ще се проведе и първото издание на Dakar Classic. В тази надпревара ще участват машини, които сме виждали по пустинните трасета през 80-те и 90-те години на миналия век. Правилата ще са различни, а в класическата категория на маратона ще участват автомобили и камиони.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:10 1
+ 0
- 0
sffsdf37021
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.