19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Лоренсо завърши деня като лидер на Мизано

Хорхе Лоренсо (Yamaha) даде най-добро време във втората свободна тренировка преди Гран При на Сан Марино, 13 кръг от календара на Световния шампионат по мотоциклетизъм. Испанецът регистрира нов рекорд на трасето, след като спря хронометъра на 1:32.871. Хорхе записа това време със средно твърдата смес гуми, след като преди това правеше обиколки с най-твърдата смес.

Може би най-интересният момент от квалификацията обаче бяха последните обиколки на Лоренсо, когато на неговата Yamaha се появиха интересни аеродинамични елементи - малки крила от двете страни на носа. Очевидно това е новият елемент, за който стана ясно, че е тесван на Арагон.

"От отбора са използвали тези крила преди много време, през 1999 година с машините на Чека и Биаджи. След това спират да ги използват. От Ducati започнаха да използват такива елементи през тази година и ние решихме също да пробваме. Първо в частния тест на Арагон, а сега и тук, за да видим дали има смисъл", обясни Лоренсо след сесията.

След него се наредиха двамата пилоти на заводския тим на Honda Марк Маркес и Дани Педроса. Маркес също имаше добър ден за настройки на машината и даде най-доброто време в първата петъчна сесия. Въпреки това испанецът не остана доволен от представянето си.

"Не направихме добра тренировка, защото трябваше да сменяме много настройки, а и гуми. Не можахме да направим точни настройки, защото разликата в условията от последния път, когато взимахме данни, е много голяма. Виждам, че Хорхе е много бърз тук и според мен това е човекът, който ще е най-голяма заплаха за мен в борбата за първото място", обясни Маркес.

Андреа Довициозо даде четвърто време, а лидерът в шампионата Валентино Роси остана пети. Денят започна ужасно за "Доктора" и въпреки че във втората тренировка подобри времето си с повече от секунда и половина, изоставането му от лидерите определено не му даде повод за усмивки.

"В последната тренировка направихме крачка напред, но това не е достатъчно. Все още усещам, че имаме какво да подобряваме, защото разликата с тези пред мен не е малка. През лятото Honda, Ducati и Suzuki също правиха тестове тук и всички бяха единодушни, че сцеплението е много голямо, но по неизвестни за мен причини не го усещам в момента", оплака се Роси.

В събота предстоят още две свободни тренировки, а квалификацията е от 15:35 българско време.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2710
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.