16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Лоренцо доминира в първия тест на MotoGP за 2016

Състезателят на Movistar Yamaha Хорхе Лоренцо даде сериозна заявка за защита на титлата в MotoGP, доминирайки в първия предсезонен тест за тази година. Звездите в световния шампионат по мотоциклетизъм изпробваха машините си на пистата “Сепанг” в Малайзия в продължение на три дни, а испанецът оглави класирането още в понеделник с най-добро време (2’0.684 мин) в 32-та си обиколка. 

Във вторник най-добър резултат записа Данило Петручи - 2’00.095 минути, но денят бе белязан от друго по-важно събитие: на пистата след близо 4 годишно отсъствие се завърна Кейси Стоунър.

В последния ден мокра писта в ранната утрин наложи отлагането на сесията с над два часа. Първи на “Сепанг” излезе пилотът на Yamaha Кацуяки Наказуга, който малко по малко “повлече” след себе си и останалите състезатели. Временният лидер Андреа Яноне претърпя леко падане, но за щастие се размина невредим.

Лоренцо излезе на пистата като един от последните пилоти, но веднага показа кой ще диктува темпото в оставащите 5 часа, завъртайки най-бърза четвърта обиколка за 2’00.882 минути. По-късно испанецът подобри времето си, спирайки таймера на 2’00.016 минути, като същото направи и най-големият му опонент Валентино Роси (Movistar Yamaha), който записа най-добра обиколка за 2’00.556. Трети се движеше Марк Маркес, който обаче бе по-бавен с над секунда от Лоренцо.

С изсъхването на пистата започна и серия от падания за някои състезатели. Най-напред Йони Ернадес падна на първи завой, последван от Тито Рабат на пети. След прекрасния вторник, в сряда Данило Петручи (Octo Pramac Yakhnic) бе сполетян от “замръзване” на двигателя при опита си да премине от 4 до 1-ва позиция на завой №9. Това го принуди да смени агрегата, което го забави цели два часа.

Близо 3 часа и половина оставаха до края на последната тест сесия, когато дъждът започна да вали отново, а това изпрати състезателите обратно в пит-лейна. В последния час, обаче, времето се подобри и пилотите се “втурнаха” на пистата за една последна бърза обиколка. В края на деня Хорхе Лоренцо оглави класирането в теста на “Сепанг”, записвайки невероятните 1’59.580. Втори при комбинираните времена бе Петручи, който във вторник спря таймера на 2’00.095 минути с меките гуми. Третото място, също във вторник, си осигури състезателят на Avintia Ducati Хектор Барбера, а четвърти остана Валентино Роси - с 0.976 секунди пасив от своя съобторник. Челната петица допълни Марк Маркез с най-добро време от 2’00.843.

Екшънът в MotoGP продължава на 17 февруари на “Филип Айлънд”.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:29 1
+ 0
- 0
sffsdf6752
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.