29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Павел Лефтеров ще кара в шампионата Audi TT Cup

Снимка: Марин Маринов, Sportal.bg

Изгряващата звезда на Европейския автомобилен спорт на писта Павел Лефтеров, сподели на специална пресконференция в София първо с българските медии и фенове своето решение за сезон 2016: да приеме офертата на Audi Sport TT Cup и да стане един от 20-те пилота на престижния шампионат, избрани измежду над 400 кандидата.

Българинът, който извоюва 32 купи през своя дебютен сезон в Европейските автомобилни шампионати на писта GT4 и Euro Series by Nova Race, привлече веднага интереса на няколко от автомобилните гиганти, като показа отлични резултати на тестовете на Ferrari и Porsche.

Изборът си за участие в шампионата Audi TT, Павел Лефтеров аргументира с отличните условия, които предлага германската марка за развитие и изява на личните качества на пилота. „Перфектна организация и германска точност” са първите неща, впечатлили Павел Лефтеров по време на тестовете. В допълнение на пълната техническа поддръжка на автомобилите, осигурена от организаторите на шампионата, пилотите на Audi имат шанса да завършат истинска спортна академия за млади пилоти, включваща не само тренировки за управление на автомобила, но и такива за обща физическа подготовка, работа с психолози, медийно поведение, умения за екипна работа, в тясно сътрудничество с инженерите и конструктори на Audi. Освен това, в едномарковия шампионат се състезават автомобили с равни възможности, характеристики и сервиз, и победата тук зависи в много по-голяма степен от уменията и характера на пилота, отколкото в другите пистови състезания с участието на различни марки автомобили и отбори с огромни разлики в състезателните бюджети.

Пресконференцията продължи два пъти по-дълго от предвиденото и премина в абсолютно неформална атмосфера. Може би, защото на срещата си с българските медии Павел Лефтеров и неговият мениджър и баща – Петър Лефтеров, споделиха много неща от кухнята на подготовката и провеждане на състезанията, съвместната работа с техническия екип, решенията и резултатите, за които има значение всеки един от отбора. Оказа се, че за да получи разрешение за активна състезателна кариера, младият пилот, който все още ходи всеки ден на училище, е сключил „договор” с баща си – да бъде пълен отличник и в образованието.

„Бъдещето е на многостранно развитите, интелигентни спортисти”, убеден е пилотът, и се учи да управлява максимално добре времето си, като съставя ежедневен план и го разпределя между училище, домашни, тренировки на симулатор, обща физическа подготовка, тренировки за овлядаване на емоциите и целенасочена работа с психолози. „Тези „специални” тренировки са изключително важни за изграждането на младите спортисти, още от детска възраст, при това не само, за да могат да печелят победи, но и за бъдещото им безопасно и отговорно поведение на пистата” – отбеляза Петър Лефтеров, споделяйки също ценен опит от своята работа с децата и младежите в школата по картинг, от която започва своята кариера и синът му, Павел Лефтеров.

Преди да стартира в шампионата на Audi TT, обаче, първото сериозно изпитание за пилота Павел Лефтеров през 2016г. ще бъде на 15 януари, в 24-часовите състезания в Дубай, за които точно преди месец той получи от г-ца Елиза Майоли, съсобственик на отбора на Nova Race, специална покана да участва в престижното състезание като водещ, „бърз пилот”. Отборът, състезаващ се с два автомобила Ginetta, е деветкратен шампион в подобни състезания. 24-часовото състезание в Дубай е тест за изключителна концентрация на пилотите, правилна стратегия на отбора и физическа издръжливост. На старта на пистата ще застанат едновременно 100 автомобила, които в продължение на денонощие, при променящи се атмосферни условия, възможни пясъчни бури, тъмна писта през нощта (с изключение на старт-финалната права) и 70-градусова горещина в автомобила през деня, ще се борят за успешно класиране в едно от най-атрактивните автомобилни състезания, които в последните години сякаш изпреварват по зрителския интерес и инвестиции дори състезанията от Formula 1.

Мечтата на 18-годишния Павел Лефтеров е един ден да може да се състезава и в друго емблематично 24-часово състезание: 24-те часа на Льо Ман.

Независимо от това, накъде ще тръгне кариерата му в бъдеще, ние желаем от сърце успехи и безаварийно шофиране на младия ни пилот, който през своя дебютен сезон успя да накара организаторите на автомобилните шампионати в Европа да издигнат многократно българския флаг, а нас – да се почувстваме отново горди, слушайки българския химн след неговите победи.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:32 2
+ 0
- 0
sffsdf5160

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:32 1
+ 0
- 0
sffsdf5160
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.