29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Петър Петров завърши в топ 10 сезон 2015 в световното по мотокрос

Петър Петров (Kawasaki) завърши на десето място сезон 2015 в световния шампионат по мотокрос в клас МХ2, след като спечели 11-а позиция в подреждането на последния кръг за годината, проведен в Глен Хелън, САЩ. Българският пилот от заводския тим на Кавазаки изостана на 265 точки от новия шампион Тим Гайзер (Словения, Honda), докато втори се класира Паулс Йонас (Латвия, КТМ).

Петров стартира уикенда в едно от най-опасните кросови трасета в света с доста затруднения, след като дори падна в квалификационния манш. Той обаче успя бързо да вдигне своя мотор и да продължи надпреварата, за да спечели осми избор на стартовата линия за неделните два манша. Българският пилот на Kawasaki започна добре в първото състезание за деня, но беше затворен от няколко свои съперници в широкия десен завой в началото и изостана до 12-о място. Прекомерното натоварване от изминатите километри между Холандия, Мексико и Южна Калифорния обаче дадоха отражение на почти всички състезатели, а изпреварванията липсваха като цяло. В крайна сметка Петров премина само пред един пилот, като това реално се случи след падането на неговия съотборник Том Ковингтън. Българинът завърши 15-те обиколки с време 37:28.384 минути, изоставайки на 55.255 секунди от един от многобройните американски уайлдкард пилоти - Джеси Нелсън (КТМ).

Вторият манш беше идентичен, като Петров отново не успя да попадне в десетката, но за сметка на това завърши на една позиция зад вицешампиона Йонус при време 38:32.904 минути. Състезанието отново беше спечелено от Нелсън. Истинската драма протече в клас MXGP, където американците се опитаха да нанесат първи удар срещу европейските си съперници преди отборната надпревара Мотокрос на нациите - MXoN, която ще бъде проведена идния уикенд във Франция. И реално успяха да го направят срещу голяма част от тях, но не и срещу Ромен Февр и Тони Кайроли. Първият манш започна отлично за Джош Грант (САЩ, Кавазаки) и Куупър Уеб (САЩ, Ямаха), като двамата се откъснаха от колоната и предложиха истински спектакъл за публиката. Скоростната надпревара обаче съкрати драстично горивото в резервоара на Грант, който загуби и физически сили в жегата в Калифорния и беше изпреварен с лекота от световния шампион Февр (Франция, Кавазаки) в заключителните минути. Той настигна и лидера Уеб, изпреварвайки го с най-зрелищната маневра от началото на годината. В крайна сметка пилотът на Ямаха победи с 0.724 секунди в състезанието на Глен Хелън. Февр спечели манша, а вторият започна по идентичен начин и при ново откъсване на двамата американци. Този път обаче рекордьорът по титли от действащите пилоти Антонио Кайроли (Италия, КТМ) беше основен конкурент на двамата американци, преди да загуби сили и да завърши на петото място. Февр не се предаде и довърши работата на Кайроли, изпреварвайки Куупър. След това той съкрати близо 5 секунди пасив срещу Грант само в рамките на три обиколки и доближи своя конкурент малко преди изтичането на таймера. Февр обаче падна малко преди спирането на таймера, което го остави втори с изоставане от 12.621 секунди. В крайна сметка Февр, дебютант в MXGP и световен шампион, спечели последната надпревара за годината. Той ще кара за Франция срещу САЩ и идния уикенд в MXoN.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:33 1
+ 0
- 0
sffsdf3007
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.