29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Porsche триумфира в "24-те часа на Льо Ман"

Автомобил на Porsche изпя най-вероятно лебедовата песен на висшия клас LMP1 в легендарното състезание "24-те часа на Льо Ман". Автомобилът 919 Hybrid с номер 2 спечели поредното издание на надпреварата във Франция, която бе напът да се превърне в истинска катастрофа за двата отбора във висшия клас. След масови повреди в десятката останаха два LMP1 автомобила - едно Porsche и една Toyota, като останалите осем автомобила бяха от втория клас LMP2.

Нещо повече - отборът на Джеки Чан (да, същият Джеки Чан), който се състезава именно в LMP2 бе лидер един час преди края на състезанието, когато последна вахта даваше китаецът Хо-Пин Тун. След като лидерската кола на Porsche обаче отпадна около три часа преди финала, вторият автомобил се оказа единственият в позиция да атакува челото. Автомобилът бе чувствително по-бърз от машините в LMP2. Въпреки че изоставаше с над 2 обиколки от лидера, колата на Тимо Бернхард, Брендън Хартли и Ърл Бамбър даваше с между 8 и 10 секунди по-добри времена за обиколка от машината на Джеки Чан, управлявана от Оливър Джарвис, Тома Лорен и Хо-Пин Тун.

Така неизбежното се случи малко над час преди финала, когато щурмуващото Porsche настигна по-бавния лидер и пое първото място. До края германците трепереха в очакване дали техниката ще издържи след свирепата офанзива в последните три часа и това действително се случи, носейки 19-та победа на производителя в състезанието.

Второто място остана за автомобила с номер 38 от отбора на Джеки Чан. Третата позиция също бе за кола от LMP2 - номер 13 с пилоти Нелсон Пикет-младши, Давид Хайнмайер Хансон и Матияс Бех.

В клас GTE PRO триумфираха Джони Адам, Даниел Сера и Дарън Търнър на борда на Chevrolet Corvette с номер 63, а в GTE Am победата взеха Уил Стивънс, Роб Смит и Драйс Вантор с Ferrari 488 GTE.

И тази година обаче не секнаха прогнозите, че висшият клас LMP1 е в предсмъртни конвулсии. Мнозина считат, че класът на най-скъпите прототипи няма бъдеще, при условие, че той е съставен от два заводски производителя - Porsche и Toyota. Много хора от спорта считат, че бъдещето на състезанията по издръжливост изключва участието на големите производители на конвенционални автомобили и принадлежи на частните спортни отбори, какъвто е именно тима на кинозвездата Джеки Чан, разминал се на един час от чутовна победа в Льо Ман.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:40 2
+ 0
- 0
sffsdf26438

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26438
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.