28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Шампионатите по мотоциклетизъм на писта и супермото с рестарт в Плевен

Снимка: LAP.bg

Месец след последното състезание по СуперМото и Мотоциклетизъм на писта, Плевен отново става епицентър на високо-адреналинните дисциплини. Този уикенд (10-12 юни) летищен комплекс Долна Митрополия ще бъде домакин на втория кръг от евро-шампионата по СуперМото и четвърти от републиканското за пистови мотоциклети. Това съобщиха на официалния си сайт от Българската федерация по мотоциклетизъм. От началото на годината времето е един от интересните фактори, които помагат или пречат на състезателите, като от три старта до момента, два са били на дъжд и само един в слънчеви условия. 

СуперМото

Дъждът маркира темпото и представянето на състезателите от Европейския шампионат по СуперМото в ранния април по време на първия кръг от шампионата и въпреки това състезанията бяха повече от интересни и напрегнати.

В клас SM Junior, за поредна година братята близнаци Чан и Дениз Ончу (КТМ) доминират на пистата в Плевен, като временното класиране на клас SM Junior е оглавявано от Чан Ончу с двойна победа (50т.), следван от дебютанта в дисциплината Николай Малинов (КТМ, 42т.) и „ветерана” Димитър Петров (КТМ, 42т.). При най-малката кубатура 65сс, още един дебютант – Радостин Михайлов (КТМ, 47т.) е на втора позиция в класирането, като пред него Золтан Ордог от Румъния е със същия брой точки, но по-добро представяне във втроия манш, което определеля и лидерската му позиция.

В клас S3 (250cc), Хакан Халми (КТМ) показа завидни качества и стартира своя път към нова шампионска титла, а отлично темпо и мотивация видяхме от още един дебютант в класа – Алекс Димитров (КТМ) който с лекота спечели второто място и в двата манша.

При отворената кубатура на клас OPEN, Александър Георгиев (КТМ, 50т.) и Янко Ташев (ТМ, 44т.) без конкуренция заемат първа и втора позиция в класирането, но след тях за третата позиция се разрази истинска битка между Борислав Стоименов (КТМ) и Ивелин Манев (КТМ), която ще продължи и тази седмица.

ПИСТА

След един старт през април в Плевен и два старта в Серес, Балканският шампионат по мотоциклетизъм на писта продължава отново в Плевен, като от него остават още не-малко интересни дестинации – Мотопарк Румъния (юни), отново Серес (юли) и два старта в Плевен през октомври.

В клас SP125 през тази година наблюдаваме сериозен брой на участниците и много интересни преследвания. Безспорно се отличават двама състезатели – Жулиета Ленкова (Априля, 65т.) и Милен Георгиев (Априля, 60т.). След технически проблем в Серес, Милен има да наваксва точки, а Жулиета има за цел да увеличи аванса си пред конкурента си. С три четвърти места, Здравко Маринов (Априля, 39т.) се е разположил на третото място в класирането, но апетитите за топ три в класа никак не са малко и плевенчанинът ще трябва доста да се потруди тази седмица, ако има желанието да удължи престоя си в челото на таблицата.

При големите машини от клас SuperSport600, играта на нерви в момента се води между Бойко Божинов (Ямаха, 57т.), една победа и две трети места, и Йонел Паскота (Ямаха, 53т.), по едно първо и второ място, плюс едно слабо класиране във втория ден Серес. Александър Георгиев (Хонда, 42т.) е трети в подреждането, като липсата на опит в мокри условия му изигра лоша шега на априлското състезание където той загуби не малко точки, но показа качества и в дисциплината писта, не по-лоши от тези които е доказал в дисциплината СуперМото.

В клас SuperBike (1000сс), Красен Кънчев (БМВ, 58т.) е начело на класирането, което през сезона ще се развива доста интересно. От три старта до момента, Красен има два подиума (позиции 1 и 2) и едно четвърто място. Мартин Чой (БМВ, 50т.) е с две победи до момента, но ще пропусне този уикенд битката в Плевен, защото в календара му на ред идва втория кръг от Световния Ендуранс шампионат, който ще се проведе тази седмица в Портимао, Португалия. Нашите пилоти ще имат удоволствието да се срещнат с най-бързия гръцки пилот Хараламбос Параскевопоулос (Ямаха, 36т.) чак през юли в Серес, като това дава поле изява на някой български пилоти.

В двата Formula класа, големия брой на състезателите е правопорционален на напрежението и интригата по време на стартовете в двете групи. Във F600, Красимир Михайлов (Кавазаки, 70т.) е сериозен лидер в класирането, следван от Неманя Паунович (Сърбия, Сузуки, 39т). Паунович обаче има сериозен проблем в лицето на Тодор Меченски (Ямаха, 38т.) и Павел Драганов (Кавазаки, 38т.), и двамата с по един подиум до момента, но страховита амбиция за победа. При F1000 Атанас Нейчев (Априля, 65т.) с три подиума до момента е сериозен претендент за победата, но в Серес видяхме изключително бърз Калоян Ангелов (Хонда, 45т.). Трети в класирането за момента е един от най-опитните пилоти на Долна Митрополия – Михаил Атанасов (Сузуки, 44т.), който не се представи добре в Гърция, но има доста успешни състезания на първото място в Плевен.

Програмата за уикенда в Плевен включва тренировки в събота, а в неделя официалното откриване на състезанието е в 11:00, след което са и стартовете в различните класове.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:18 1
+ 0
- 0
sffsdf12281
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.