24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

„Силвърстоун” посреща Moto GP този уикенд

Вторият полусезон обещава голям екшън

11 кръга след началото на Moto GP първенството на големите в пистовия мотоциклетизъм, битката започва наново този уикенд на легендарната писта „Силвърстоун”. Предстои едно изключително зрелищно състезание не само поради факта, че двамата фаворити и съотборници в Movistar Yamaha Хорхе Лоренцо и Валентино Роси са на първо място в класирането с равен брой точки, но и поради това, че надпреварата е във Великобритания – една наистина непредсказуема дестинация. 

За пореден път близо 80 000 души ще изпълнят до краен предел трибуните на „Силвърстоун”, за да наблюдават невероятното шоу на две колела, което без съмнение още от петък ще бъде битка гума до гума. Защото както каза трикратният световен шампион в клас 500 сс Уейн Рейни малко по-рано тази седмица „Дори само една грешка би им коствала титлата!”. А освен това трябва да е ясно, че всеки един от тези 80 000 зрители знае защо е там, всеки един е заклет фен на мотоциклетизма и в частност на Moto GP шампионата, всеки един е не само любител, но и експерт.

Чакаме с нетърпение Гран при на Великобритания, където безспорно захапката ще стартира още от свободните тренировки в петък. Интересно е да отбележим, че за разлика от други дестинации, „Силвърстоун” е любима писта на 90% от пилотите в Moto GP, която не веднъж ни е радвала с интересни битки от старта до финала. Това е една изключително бърза писта, която предразполага за развиването на висока скорост, много адреналин и в същото време изисква висока прецизност и гладка мотоциклетна езда от страна на състезателите.

Естествено най-голямата тежест преди старта пада върху Лоренцо, който буквално избухна в предишния кръг и доминираше от началото до края на уикенда. Въпреки напрежението, обаче, той трябва да се чувства спокоен и от факта че неговата Yamaha M1 се представа доста успешно напоследък, без да създава излишни проблеми. След победата си на „Бърно” испанецът ще се стреми да стъпи на най-високата стълбичка на подиума, за да увеличи преднината си в генералното класиране и да намали напрежението в бокса на Yamaha. Досега Лоренцо има 3 победи на „Силвърстоун” – през 2010, 2012 и 2013-та година, а миналата година не му достигнаха едва 0.7 сек, за да пресече първи финалната линия.

Роси се намира на втора позиция, но за разлика от 2014-та сега има отличните шансове да спечели световната титла. Интересно е да отбележим, че до момента 9-кратният шампион няма победа на „Силвърстоун”. Неговите 7 победи в Гран при на Великобритания досега са били на Donington park. За последно италианецът е стъпвал на подиума на острова през 2005-та.

И пак както Рейни неслучайно каза – да не забравяме фактора Маркес. Защото именно на „Силвърстоун” състезателят на Repsol Honda грабна 11-тата си победа за сезона. Сега обаче RC211V не е доминиращият мотоциклет в падока на Moto GP. Имаше доста „бъгове”, които все още трябва да бъдат изгладени и Honda определено трябва да поработят върху развитието на машината, за да се чувства испанецът сигурен във възможностите й. Въпреки това, обаче, макар и да няма шанс за титлата, Маркес ще играе важна роля за оформянето на челната тройка до самия край на Moto GP шампионата. Испанският пилот има още една победа на „Силвърстоун” - освен миналогодишната, той печели тук и през 2010-та в клас 125 сс.

В Гран при на Великобритания никога не са изключени и изненадите. Състезателите на домакините Скот Рединг, Брадли Смит и Кол Кръчлоу определено ще се надяват на добро представяне у дома и ще създават известни притеснения на лидерите още от началните обиколки. Все пак можем спокойно да изключим Рединг от тази тройка, тъй като той заяви, че RC211V не е неговият мотоциклет и този сезон просто не може да си направи състезанието. Другите двама – Смит и Кръчлоу се намират в топ 10, съответно на 5-а и 9-а позиция и без съмнение ще се борят за по-предни класирания.

Когато стане въпрос за Великобритания, трябва да се има предвид и непредсказуемото време. Не е изключено състезанието да се проведе на мокра писта или трите дни да предложат напълно различни условия, което доста би усложнило нещата и би създало предпоставки за неочаквани обрати.

Ето и класирането в Moto GP до момента:

позиция пилот мотоциклет точки
1 Хорхе Лоренцо Yamaha 211
2

Валентино Роси

Yamaha 211
3 Марк Маркес Honda 159
4 Андреа Яноне Ducati 142
5 Брадли Смит Yamaha 106
6 Андреа Довициозо Ducati 104
7 Дани Педроса Honda 91
8 Пол Еспараго Yamaha 81
9 Кол Кръчлоу Honda 74
10 Данило Петручи Ducati 63



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2248
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.