19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Toyota, КТМ и Iveco спечелиха тежкия етап 3 на "Дакар" 2018 (видео)

Етап 3 на рали Дакар 2018 се оказа доста тежък и коварен за едни и изключително благодатен за други състезатели. Отсечката от Писко до Сан Хуан Де Маркона също предложи солидна доза пясъци и дюни без ясни ориентири по трасето, като направи навигацията изключително сложна.

При автомобилите, Насър Ал Атия триумфира пред армадата на Peugeot, взимайки аванс от 4 минути пред Стефан Петерханзел. Трети за деня се класира Карлос сайнц, следван от съптборниците си вв френския тим Сирил Депре и Себастиан Льоб. 9-кратният WRC-шампион чистосърдечно си призна, че причината да не е толковяа бърз е липсата му на опит в карането по дюните. Все пак, в досегашните издания на "Дакар", в който е участал Льоб, пясъците бяха нищожна част от трасето на маратона.

С етапната си победа, Ал Атия се изкачи до третото място в генералното класиране при автомобилите, където начело вече е Стефан Петерханзел, който изпреварва съотборника си Сирил Депре. Льоб вече натрупа 10 минути пасив спрямо водача, а плътно ад него, на минута е вторият пилот на Toyota Жиниел Де Вилиерс.

Големият губещ до момента е тимът на X-Raid, след като две от машините Mini са аут от надпреварата - тази на Нани Рома, който катастрофира точно преди финала и бъгито на Брайс Мензийс, който катастрофира ден по-рано. Явно битката ше е между Peugeot и Toyota, след като най-собре класираното Mini за момента е това на Орландо Теранова, на 8-о място в генералното и с над 35 минути пасив на водача. А пред него са третата Toyota с Бернар Тен Бринке и Карлос Сайнц.

Драматична бе ситуацията и при мотоциклетите, където довчерашният лидер Хоан Бареда за поредна година изживя кошмара си, който ще му попречи да докосне титлата в рали "Дакар". Пилотът на Honda направи сериозна навигационна грешка, като навъртя над 30 допълнителни километра. Това му костваше изостване от почти 28 минути и испанецът е на незавидното 14 място в генералното класиране, на 22 минути след водач.

А новият лидер във временнната подредба при двуколесните е действащият шампион Сам Съндърленд. Звездата на КТМ спечели отсечката с 3 минути аванс пред най-близките си преследвачи Кевин Бенавидес (Honda) и Тобиас Прайс (KTM). Истинската битка на деня бе именно между последните двама, като Бенавидес успя да изкопчи 25 секунди на победителя от Дакар 2016. По този начин е оформена и челната тройка в генералното класиране.

Може да ви се сторим баналнис изказа си, но голяма драма имаше и в класа на ATV-четириколките, където действащия шампион Сергей Карякин натрупа солидна загуба. Карякин загуби Iritrack устройството си, чрез което го следят организаторите по време на състезанието и трябваше да се върща по трасето, а да го открие. А преди това трябваше да отстрани и техничеки порблем по машината си. Така, руснакът финишира 9-и, с 24 минути пасив на етпания победител и в генералното класиране вече е втори, след Игнасио Касале.

Касале имаше безпроблемен ден и взе етапната победа, пред перуанеца Алексис Ернандес и аржентинеца Пабло Копети. Именно Копети допъла топ 3 във временната подредба.

Епичен дуел имаше при камионите, където пилотът на Iveco Федерико Виягра успя да измъкне етапната победа с едва 35 секунди пред Едуард Николаев. Пилотът на Камаз, обаче, все още е водач в генералното, като авансът му пред иягра е 8 минути.

Трети за деня финишира Айрат Мардеев с Камаз, но на тази позиция във временната подредба е Алексей Вишневски с МаЗ, следван от съотборника си Серхей Вязович. И двамата беларуски пилоти, обаче, са далеч след Николаев и Виягра, между които за момента се очертава спорът за титлата при камионите в рали Дакар 2018.

В класа на SSV-бъгитата, перуанецът Хуан Карлос Рамос с Can-Am затвърди лидерстовото си в генералното класиране с етапна победа, като въпреки 5-минутно наказание, има солиден аванс от почти 46 минути пред втория в подредбата Патрис Гаруст (Polaris).

Етап 4 на рали Дакар 2018 започва с масов старт от плажа край Сан Хуан, където след 330-километров етап, финалът отново ще е край същия град. Очаквайте подробности и 



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 1
+ 0
- 0
sffsdf30309
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.