23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Троян e център на европейския и републиканския мотокрос този уикенд

Този уикенд на мотополигон “Троян”, град Троян се провеждат вторият кръг на Европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85, както и третите стартове за годината в Републиканския шампионат за МХ1, МХ2 и МХ. Организаторите от Община Троян и местният клуб Троян Моторспорт 01 вече дълги години (11) са домакини на състезания от всякакъв ранг и имат необходимия опит за да се справят се неблагоприятните и хаотични метеорологични условия напоследък и подготвят мотополигона за предстоящото състезание.

ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ ЕМХ65

Борбата при най-малките състезатели в клас ЕМХ65 започна в края на март в Яница, Гърция, като се открои фигурата на хърватския пилот Матия Стрепин (КТМ, 50т.) който спечели и двата манша и ще пристигне в Троян с пълен актив от точки. Непосредствено след него, само на шест точки изоставане е българският състезател Виктор Бориславов (КТМ, 44т.). Румънката Аида Кояни (КТМ, 36т.) дава сериозен отпор на момчетата в класа, но този път ще бъде наистина интересно след като заявки за участие са подали и победителят от GP Левски – Мариус Поповичи (Румъния, КТМ) и лидера в класирането на националния ни шампионат Мариус Канакис (Гърция, КТМ). За някой от най-малките български пилоти това ще бъде първо международно състезание от такъв ранг и в момента състезатели и родители се молят само да няма кал и да не вали, защото Троян е трудна писта за всички, ако количеството на валежите е по-голямо от 4 литра на квадратен метър за ден.

ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ ЕМХ85

В клас ЕМХ85, положението става доста напечено, защото Троянското състезание ще събере доста имена на добри състезатели от тази кубатура. Лидер в класиренто след Гърция отново е хърватин – Никола Хранич (Хускварна, 50т.), който победи вторият в класирането – Антониос Сагмалис (Гърция, КТМ, 44т.) на домашното му трасе в Яница. Трети в шампионата е Николай Малинов (Кавазаки, 40т.), който в Левски показа отлична подготовка и желание за победа. И тримата обаче ще трябва да се съобразят с Адам Ковач (Унгария, КТМ), за когото това ще бъде първото състезание от Евро сериите и със сигурност унгарецът ще търси класиране в топ три за да навакса гръцкия си пропуск.

РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОНАТ МХ2

След GP Левски определено можем да посочим клас МХ2 за най-оспорвания клас в шампионата на Републиката, като досега всеки манш е абсолютно неповторим и оспорван до карирания флаг. Добра новина за почитателите на пилота от Троян – Майкъл Иванов е, че те ще могат да го видят на родна земя тази седмица, която се явява пауза между два кръга на Световния шампионат. Кристиян Ангелов (Ямаха, НСА Моторспорт, 84т.) води в класирането следван от Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли, Ямаха, 81т.). Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 69т.) си тръгна от Левски само технически проблем (0т.) и победа (25т.), но в битката за подиума яростно се включиха Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Ямаха, 67т.) и Георги Георгиев (Текстил рейсинг, Сузуки, 67т.). Момчил Иванов (Мотоспорт Варна, КТМ, 58т.), Жулиан Георгиев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 51т.) и Християн Христов (МХ Шулц, Ямаха, 44т.) са малка част от претендентите в клас МХ2 които ще се борят в Троян, но в крайна сметка неделя е денят в който ще разберем кой къде ще се намести в класирането на състезанието.

РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОНАТ МХ1

Два червени флага замениха карирания през изминалия уикенд в маншовете на клас МХ1 където румънецът Адриан Радута (Ямаха, 100т.) диктува темпото на националния шампионат от началото на сезона. Денислав Ангелов (Бяла Рейсинг, Ямаха, 52т.) получи контузия на крака, която го вади от шампионата поне до септември. По този начин Калоян Ангелов (МСК Севлиево, КТМ, 74т.) губи един от основните си конкуренти в топ три. Но в битката на клас МХ1 се завърнаха Шефки Шефкиев (Сузуки, 86т.) който съвсем на сериозно подхвана българския шампионат, въпреки че кара с лиценз от Турция, както и Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ, 33т.) за когото Левски бе първо участие за сезона. Атанас Атанасов (Троян Моторспорт 01, Ямаха, 64т.) и Симон Венев (НСА Моторспорт, Кавазаки, 56т.) търсят своето място по пътя към стълбичката, а пчоти сигурен на нея може да се окаже Васил Георгиев (Панчо Рейсинг Тийм, Сузуки, 46т.), на когото само технически грешки попречиха да се изяви качествено в Левски.

РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОНАТ МХ

Мартин Тодоров (Еър Макс Рейсинг, Ямаха, 100т.) е доминиращият състезател в класа на мотокрос ултрасите и с две поредни победи заслужено оглавява подреждането в МХ. Интригата обаче започва след неговата първа позиция, където кавазакитата на Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм) и Веселин Малинов (МСК Севлиево) до момента са събрали по 84т.. В случая едва ли можем да говорим за някаква зелена конспирация, защото на сцената се появява едно ново име – Владимир Попов (НСА Моторспорт, Кавазаки), който в Левски стана четвърти при дебюта с в клас МХ и постави някой въпросителни пред Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 68т.), Тони Цветков (Панчо рейсинг Тийм, 55т.), Боян Янков (Фактори Рейсинг, Ямаха, 55т.) и Янко Зоков (АИТ Рейсинг Тийм, Кавазаки, 54т.). Хубавото в случая е, че приятелството и уважението са на почит в този клас.

Официалното откриване на състезанието – GRAND PRIX Bulgaria 2016 е от 10:00 часа в неделя, а днес тренировките започват в 10:30 часа.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:20 1
+ 0
- 0
sffsdf11396
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.