29 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Троян определя шампионите в ИЕШ по мотокрос този уикенд

В предстоящия уикенд (3-4 октомври) в Троян ще се проведат финалните състезания от Източноевропейския шампионат по мотокрос за сезон 2015. По този повод днес в Прес клуб България се състоя пресконференция, на която присъстваха Майкъл Иванов – втората надежда на страната в клас МХ2 на световния шампионат, г-н Николай Хитров – представител на Община Троян и г-н Богдан Николов – председател на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ). 

По традиция през последните няколко години домакин на това състезание е именно мотополигон "Троян" - едно доказано трудно, но интересно мотокрос съоръжение в полите на Балкана.

След близо седмица проливни дъждове в страната, може би този кръг ще бъде особено труден за тези състезатели, които разчитаха на условията от първото домакинство на троянци през май, когато слънцето и високите температури не пожалиха многобройните състезатели и зрители. Този сезон, Източноевропейския шампионат бе относително малко кръгове - само шест и от календара отсъстват Румъния, Молдова. В крайна сметка шампионата стартира в Гърция, последван от състезания в Турция и Босна и Херцеговина. Сърбия пое домакинството на юнското състезание, а предпоследния кръг бе в Самоков. Интересно е да отбележим, че до момента в петте състезания от източноевропейския шампионат са участвали 277 състезатели от 12 държави от региона, като това е и един своеобразен рекорд. Още по-интересно обаче е и класиране в отделните класове, като за първа година кръг преди финала е ясен само един шампион и това е Валентин Роглев в групата МХ2 Junior. Всички останали с претенции и желания за медали ще трябва доста да се потрудят в Троян по пътя си към титлите.

Най-малкият клас МХ65 предвещава една любопитна битка между лидера в класирането Димитър Грозданов (КТМ, 156т.) и заемащият трета Кристиян Иванов (КТМ, 91т.). Между двамата в точкуването се е разположил Антониос Сагмалис от Гърция (КТМ, 134т), който обаче в Сливен участва в клас МХ85 и за Троян все още не е заявил кой клас ще избере. Ако избере обаче клас МХ85, ще му се наложи да се срещне с една сериозна група от състезатели при които Жулиан Георгиев (КТМ, 186т.) води пред Алекс Димитров (КТМ, 168т.). Разликата между двамата състезатели бе практически нищожна до състезанието в Самоков, когато Алекс получи технически проблем в първия манш и не успя да завърши на подиумна позиция както обикновено. Двамата претенденти за титлата в клас МХ85 имат достатъчен аванс пред "бронзовата" група, при която шанс да се качат на третото място за годината имат точно 5 състезатели: Виктор Касабов (КТМ, 108т), Николай Малинов (Кавазаки, 104т.), Румен Мирчев (Ямаха, 101т.), Георги Тотев (Ямаха, 100т.) и Вили Василев (КТМ, 99т.).

Както стана ясно по-горе, Валентин Роглев (Кавазаки) спечели след Самоков титлата при младежите в клас МХ2, като също така той води и в общото класиране на 250 кубиковите машини. Кристиян Ангелов (Ямаха, 196т) изостава от първата позиция на Роглев с 32 точки, а Любомир Васев (Ямаха) е трети със 147т. Веднага след Васев, с равен брой точки (141т.) се нареждат Тони Цветков (Ямаха) и Хакан Халми (КТМ).

Реално, това са топ пет позициите в шампионата за клас МХ2, но на практика подиума в Троян може да се окаже различен, като включим в схемата и някой от пилотите които по една или друга причина не са участвали във всички кръгове досега, а са доказани фактори шампионата: Майкъл Иванов (Хускварна), Иван Петров (КТМ), Момчил Иванов (КТМ) и Ивелин Манев (Сузуки). Трасето за Троян е домашно за Майки, което е още един плюс за него:

„Чувствам се подготвен, моторът също е технически готов. През паузата направих няколко тренировки на трасето в Севлиево и се надявам да се получи добро състезание“ – каза Майкъл, който именно на „Горна Росица“ разби конкуренцията и спечели четирите манша в класовете МХ2 и МХ1, а след това грабна победата при МХ2 и в Сливен.

Троянска среща са си устроили и пилотите в клас МХ1, в който Тодор Тотев (Хонда, 229т) е с най-големи шансове да се увенчае със златото в неделя. Втората позиция в класирането за момента принадлежи на Християн Илиоски (Ямаха, 187т) от Македония, а третата позиция е крайно оспорвана от Калоян Илиев (КТМ, 175т) и Денислав Ангелов (КТМ, 175т). Към тази компания добавяме и Николай Йовчев (Хонда), Адриан Радута (Ямаха, Румъния), ХризантосХараламбос (КТМ, Кипър) и Ричард Сагмайстер (КТМ, Сърбия) и получаваме предпоставките необходими за едно силно и оспорвано състезание в клас МХ1.

Клас МХ е поле за изява на много спортни и технологични спорове и амбиции, висша аритметика и нумерология, сред което в момента изплува образът на Веселин Малинов (Кавазаки, 220т) който ще трябва да брани своята първа позиция в класирането на този специален клас. 17 точки делят Атанас Петров (КТМ, 178т) и Юлиян Райчев (Кавазаки, 161т.), но Васил Стоянов (Кавазаки, 152т ) и Мартин Тодоров (Ямаха, 142т) са готови винаги да помогнат за формирането на подиума в случай, че някой загуби сцепление по пътя към карирания флаг.

В съботния ден програмата на състезанието включва тренировки и един манш за клас МХ, а в неделя, след официалното откриване, което е от 10:30 часа започват и състезателните маншове за всички класове.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:33 1
+ 0
- 0
sffsdf3181
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.