19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Jeep Wrangler с издънка при челен краш-тест (видео)

Свързани новини

Новото поколение Jeep Wrangler, което дебютира през 2018 година, така и не успя да спечели много високи рейтинги за безопасност при сблъсъци. Машината получи само една звезда при краш-тестовете на Euro NCAP, а сега е с понижен рейтинг и в родната си Америка, след като показа опасни отклонения при udar.

При изпитания, направени от Американската агенция за пътна безопасност IIHS, Wrangler JL отскача и се обръща към страната на пасажера след челен удар откъм страната на водача. Според експертите, това може да доведе до сериозни травми на пасажерите и дори изхвърчането им от автомобила.

Така, Jeep Wrangler, който в началото бе с най-високия рейтинг а безопасност в САЩ – Good (добър), сега е понижен до Marginal (граничен), който е предпоследната степен преди Poor (слаб).

Тестовият модел е бил от версията със свалящи се врати и покрив, при който липсват странични еърбегове. Това е накарало експертите да го определят за по-опасен. В защита на всъдехода, обаче, трябва да споменем, че след удара и обръщането, тестовата кукла на мястото на водача е без поражения.

От компанията-производител Fiat Chrysler оспориха резултатите, които според тях са следствие на грешна методология. От IIHS решиха да повторят краш-теста според изискванията на FCA, но резултатът е бил същият...



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 5
+ 0
- 0
sffsdf36877
+ 11
- 1
Не. Всичко, което си гледал на кино, е шофьорски грешки. Рефлекторно, в последната секунда, шофьорът спасява себе си. Не винаги успява, а резултатът обикновенно изглежда така.
Филмчето показва обективно попадение на кола в стена, без шофьорска намеса. И рикушета на твърда рама. Ако го удряха отдясно - щеше да се обърне наляво.

Германците са главните любители на твърдите рами. От края на 20-те още. Това е полезно, ако камионът е дълъг, за да вози голям тежък товар. Или оръдие, което стреля право от гърба му. Ако става дума за джип - това е лошо. За сравнение: Г-класа от магазина, има 30% от проходимостта на УАЗ-а, също от магазина. Независимо от разликата в мощността, и от имането на блокировки.
По същия начин, това плажно джипче има шансове само на паркинга на дискотеката. На асфалта, и на топло.
Или ако падне на Близнаците да го нарежат и преправят, но това е ария от друга опера:)
+ 0
- 0
Там всичко е много по-сложно.
Има нещо, което се казва "коравина". Това не е свойство на материала, а на конструкцията. Показва способността и да се съпротивлява на пространствена деформация.
И да има рама, покривът и вратите участват в тая работа с не знам си колко процента. Много. Ако отрежеш покрива, трябва да усилиш шасито с много. Кабриолета тежи един и половина пъти повече, от купето на същия модел, и е практически друга кола конструктивно.
Ако махнеш и вратите, оставаш само на шасито, и си принуден да правиш твърда рама. Което е беля по много причини, включително по тая.
zuljin
Рейтинг : -12194
14.05 2020 в 11:07 2
+ 0
- 1
...че кой SUV или бус не би се обърнал, при такъв удар? Погледайте малко катастрофи в тубата и ще видите, че високите автомобили почти винаги се преобръщат при удар, за разлика от ниските.
+ 11
- 1
Няма и да го оправят. Конструктивно, това не е даже кабриолет, ами е ... нищо. Скейтборд. Затова и отскача. А ако го отслабят още, за да се мачка веднага и да не рикушира, сигурно ще се разпадне сам на паркинга.
Защо очакват да могат да сертифицират това нещо по общите правила за шосеен транспорт, не ги знам.
Поне да струваше колкото М422.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.