19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Обновеният автопилот на Tesla ще работи и при смяна на магистрали

От Tesla обявиха последното софтуерно обновление - версия 8.0 - на своя автопилот. С него американците потенциално ще позволят на клиентите си да използват функцията за полуавтономно шофиране дори и при пътуване на дълги дистанции по магистрала. Според вътрешни източници, новият софтуер включва подобрен автопилот, който може да се справя с магистрални връзки и детелини, без да се нуждае от намесата на шофьора.

Ъпдейтът ще бъде наличен безплатно и ще може да бъде свален и инсталиран по безжичен път, директно от мултимедийната система на колата. От него ще могат да се възползват собствениците на Model S и кросоувъра Model X.

Според анонимните източници, автопилотът в новия софтуер ще позволява на шофьора просто да подаде светлинен сигнал, което ще е достатъчно за колата да разбере по кое отклонение на магистралата трябва да поеме. При доближаването на изхода, системата автоматично ще сваля още по-прецизни карти на местността, които ще й казват накъде да тръгне. Разположените отпред камера и радар ще съблюдават за безопасността при въпросната маневра, докато системата за автоматично управление ще насочва колата в правилната посока.

Новият софтуерен код ще оптимизира и трафик сензорите на колата, които пък от своя страна ще информират по-добре човека зад волана за заобикалящите го останали участници в движението.

Освен подобренията по автопилота, обновлението ще включва и оптимизации на навигационната система и технологията за разпознаване на глас. След като получи команда, системата ще я изписва на екрана. Шофьорите ще могат да задават и специални маршрути от точка А до точка Б, за да избегнат магистралните такси или други нежелани от тях "пречки" по пътя.

Голямата революция при автопилота на Tesla ще се случи в близко бъдеще, когато американската компания пусне на пазара неговото второ поколение. При него, освен нов софтуер, системата ще получи нови датчици, три камери отпред и още повече радари в ъглите на купето. Собственикът на Tesla - Илон Мъск - загатва, че новата технология няма да включва лазер, тъй като радарите и специалният софтуерен код могат да постигнат същия ефект.

Припомняме, че в последните месеци Tesla натрупа доста негативи след нашумелите няколко случая на инциденти, свързани именно с функцията за полуавтоматично управление на техните модели.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:11 1
+ 0
- 0
sffsdf15667
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.