17 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Пътна помощ – изкупуване на коли в движение или за скрап

Когато на пътя внезапно колата ви откаже, първото нещо за което трябва да помислите е „пътна помощ“, за да излезете невредими от неприятната ситуация. Услугата е широко разпространена в България и можете да намерите по градове и области много рентабилни фирми предлагащи я. За целта е нужно просто да влезете в търсачката Гугъл от смартфона си (днес интернет покритието е навсякъде) и да напишете пътна помощ в района, където сте закъсали. Какво да очаквате обаче, като услуга? Какво е нужно да знаете за изкупуването на коли за скрап или в движение ( според големината на щетата по автомобила ви)? Ще ви споделим малко полезна информация в този материал. 

„Пътна помощ“ – какво включва услугата и дали винаги имате нужда от автоморга?

По своята същност услугата по оказване на пътна помощ за аварирали или катастрофирали автомобили е свързана с оказването на помощ на бедстващи на пътя хора. Бедстващите могат да са попаднали в капана на авариралия си автомобил или да са станали жертва на пътен инцидент. Не само автомобилите подлежат на пътна помощ, общо казано всички превозни средства, независимо от габаритите си, могат да ползват тази услуга при бедствия или аварии на пътя. Услугата пътна помощ включва в себе си репатриране на повредени коли или камиони с повредена ходова част или липсващи изцяло гуми и колела. За целта се използва специална платформа за МПС-та прикачена към авариен автомобил ( налични са още лебедка за повдигане на автомобилите, кран и вилица).

Услугата по оказване на пътна помощ може да се свързва и с доставка на провизии, консумативи, авточасти за бедстващи и аварирали автомобили. При тежки зимни условия автомобилите могат да бъдат издърпвани от канавки, снежни преспи или навявания на пътни участъци от служителите на пътна помощ. Едва ли много от гражданите знаят, че пътна помощ предлага и ремонт на място на аварирали коли, които подлежат на ремонтиране и връщане в движение (при по-леки повреди!). Специализираните автомобили за извършването на тази услуга се състоят от платформа тип ремарке, на която се товарят повредените МПС-та. Можете да бъдете теглени от камион с кука и макара, когато става дума за по-тежки превозни средства. Обикновено превозните средства, които са крайно амортизирани поради пътен инцидент или внезапна повреда (в главата на двигателя най-често) – биват откарани от „пътна помощ“ до най-близката автоморга (ако клиента така е посочил!).

Собствениците на автоморги предлагат услугата по изкупуване на коли. Колите могат да бъдат употребени за скрап, а могат и да бъдат все още годни за движение – но и в двата случая работещите части на автомобилите са използвани за продажба втора ръка. Неизползваемите части за скрап се претопяват и преработват, докато използваемите се продават като авточасти втора употреба. Обикновено пътна помощ във всеки район на страната работи с няколко големи автоморги, където извозва повредените автомобили. Така и собствениците им получават някакво парично обезпечение и собственици на други автомобили могат да си намерят достъпни части втора ръка. В автоморгите цели автомобили биват разфасовани на части, така че там можете да намерите от части за регулация по таблото на вашата марка автомобил, до цял преден или заден мост да речем.

Добрата новина е, че тези авточасти са напълно оригинални, но на много по-достъпни цени, отколкото се предлагат първа ръка в автосервизите и магазините! Обикновено цената, която ще вземете за вашата стара кола в движение или автомобила ви за скрап извозен от пътна помощ зависи от марката, годината на производство, състоянието на частите по автомобила и прочие. Средно в страната цените за изкупуване на автомобили от моргите варират от 100/200 лева до цели 1000 лева, а понякога и повече (според договорката)! И двете страни печелят, понеже старите ненужни автомобили вече не са бреме за собствениците си (автоморгата издава бележка за продаденото МПС на собственика, с която той я отписва в КАТ и спира да плаща данъци за тази кола), а собствениците на автоморгата печелят от продажбата на старите авточасти.

„Пътна помощ“ – инструктаж за репатриране, обезопасителни колани и експлоатация на хидравличната платформа

Управляващите автомобилите на пътна помощ професионалисти получават ежедневен инструктаж относно репатрирането на автомобили. Така се осигурява сигурно превозване на МПС-то от точка А до точка Б да речем. За качването на авариралият автомобил на платформа за пътна помощ е нужно ходовата му част да бъде в относително добро състояния, ако това не е така служителят на пътна помощ вероятно ще подмени гумите на колата ви, за да бъде сигурно качена тя на платформата! Независимо дали сте закъсали или аварирали на пътя с джип, кола или камион – на първо място дошлата пътна помощ проверява състоянието на вашите гуми (налягането в тях), въздушните възглавници на возилото и неговите ресори.

За автомобилите осигуряващи пътна помощ е много важно обезопасителните им колани да са годни за употреба. Колани със срок на ползване над 5 години не са годни и трябва да се подменят. Важно е закрепващите елементи също да са годни за употреба и предупредителното осветление на специализираният автомобил за пътна помощ да е гарантирано. Куката за изтегляне на автомобили и въжето на лебедката също подлежат на постоянна проверка за годност на употреба. Хидравличната система за репатриране на аварирали автомобили също е от голямо значение, така че винаги ползвайте услугите на пътна помощ, която е регистрирана, реномирана и рентабилна!

Това беше всичко най-важно, което трябва да знаете за „пътна помощ“, изкупуване на коли за скрап или коли в движение.

Когато закъсате на пътя или попаднете в пътно-транспортен инцидент – винаги потърсете услугите на пътна помощ – най-бързият вариант е интернет мрежата и използването на вашето местоположение, като ключов елемент от търсенето. Просто намирате телефон на регистрирана пътна помощ, обаждате се и давате данни за местоположението ви на пътя. Те пристигат за кратко време и освен, че можете да ползвате тези услуги за аварирали коли, можете да ги използвате и когато трябва да си направите регистрация на нов вносен автомобил в КАТ и трябва да го закарате до там!!! Като цяло „пътна помощ“ е една много полезна и разнообразна услуга, така че е добре да знаете повече по въпроса.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34124
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.