25 юли 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Мнозинството българи биха си купили електромобил или хибрид

Това показват данните от климатично изследване на Европейската инвестиционна банка

Голяма част от българите - 75 % считат, че правят всичко възможно, за да се борят с изменението на климата в своето ежедневие, но мнозинството вярва, че техните сънародници не правят това. 76% от купувачите на автомобили казват, че при следващата покупка на автомобил биха избрали хибриден или електрически автомобил, докато 24 % все пак биха избрали бензинов или дизелов автомобил.

63 % от българите заявяват, че при избора на дестинация за почивка вземат предвид изменението на климата, а 47 % от младите в България вземат предвид изменението на климата, когато си търсят работа. Голям процент заявяват също, че при избора на автомобил обръщат внимание и на необходимите за поддръжката му след това автоаксесоари и автокозметика.

Това са някои от резултатите от второто издание на Климатичното изследване за 2021-2022 г., публикувано днес от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). ЕИБ е институцията за финансиране на Европейския съюз и най-големият в света международен кредитор за проекти за действия по отношение на климата.

Търсенето на хибридни автомобили превишава търсенето на автомобили с дизелови или бензинови двигатели: На въпроса за бъдеща покупка на автомобил, 76 % от купувачите в България казват, че ще си купят хибриден или електрически автомобил. Тази цифра е с 52 пункта по-висока от процента на българите, които казват, че биха закупили дизелов или бензинов автомобил (24 %). По-конкретно, 40 % биха закупили хибриден автомобил, а 36 % биха избрали електрически автомобил.

Хибридният автомобил би бил предпочитаният избор за българите на възраст над 65 г. (53 % биха закупили такъв автомобил) и хората на възраст 30-64 г. (40 %), докато той е най-малко предпочитан за хората на възраст от 15 до 29 г. (само 28 % от тях биха закупили хибриден автомобил). Българите на възраст под 30 г. биха предпочели бензинов или дизелов автомобил (37 %), докато бензинов/дизелов автомобил е най-малко предпочитаната възможност за хората на възраст 30-64 г. (23 %) и хората над 65-годишна възраст (14 %).

Купувачите на възраст 30-64 г. са най-склонни да закупят електрически автомобил (38 % от тях биха избрали този вид автомобил в сравнение с 34 % от хората на възраст под 30 г. и 33 % от хората над 65-годишна възраст). Същевременно, 18 % от българите като цяло казват, че нямат автомобил в момента и не възнамеряват да закупят такъв (пет пункта над средната стойност за ЕС).

Тъй като 76 % от тях предпочитат хибриден или електрически автомобил, българите не са толкова склонни да преминат към нови автомобилни технологии в сравнение с румънските купувачи на автомобили (81 %). Въпреки това, цифрата за българите е пет пункта над средната стойност за Източна Европа (71 %). Също така, българските купувачи на автомобили изглеждат по-склонни да закупят хибриден или електрически автомобил, отколкото френските (61 %) или немските (52 %).

По-конкретно, българските купувачи на автомобили (40 %) изглеждат толкова склонни да изберат хибриден автомобил, колкото френските (38 %) и източноевропейските (42 %). Въпреки това обаче за българите тази цифра е с пет пункта по-ниска от цифрата за румънските купувачи на автомобили (45 %) и 12 пункта по-висока от тази за германците (28 %).

Българските купувачи на автомобили изглеждат толкова склонни да изберат електрически автомобил (36 %), колкото и румънските (36 %). Същевременно като средна стойност източноевропейците (30 %), французите (23 %) и германците (23 %) изглежда не считат електрическите автомобили за толкова привлекателна възможност.

Като цяло, европейците са склонни да предпочетат хибридни автомобили (39 %), докато бензиновите или дизеловите автомобили се класират на второ място (33 %), а електрическите автомобили заемат трето място (28 % заявяват, че биха закупили електрически автомобил). Докато китайците са най-склонни да закупят електрически автомобил (44 %), американците биха избрали на първо място хибриден автомобил (38 %), на следващо място бензинов или дизелов автомобил (33 %) и едва след това електрически автомобил (29 %).Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 5
+ 0
- 0
sffsdf38936
PaulaFox
Рейтинг : 1006
23.05 2022 в 10:26 4
+ 1
- 2
????Здравейте) Казвам се Катрин, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ???? https://ja.cat/id398062
+ 1
- 0
Засега няма никаква сметка да купиш мини градско купе за 20 000лв. Това нещо 4 човека няма как да вози, маломощно е. Зарежда се с часове, зимата батерията пада рязко. Става само за разносвачи на пица, които не искат да плащат за паркиране в центъра.
zuljin
Рейтинг : -12194
04.02 2022 в 15:32 2
+ 2
- 3
То пред блоковете, както и на улицата, принципно не е място за паркиране на автомобили, та едва ли още дълго ще е разрешено.
kopcho
Рейтинг : 1029
03.02 2022 в 09:28 1
+ 12
- 0
Мда... Само че няма къде да ги зареждаме пред блоковете.
Трябва си гараж, при това с подсилена електроинсталация.
Нали така е каал Николай Хайтов: "Едно е да искаш, друго е да можеш..."?
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.