28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Айтос ще реши републиканските шампиони по мотокрос този уикенд

Снимка: LAP.bg

Този уикенд в Айтос ще се проведе финалът на републиканския шампионат по мотокрос. Трасето, известно още с името „Тримата братя“, ще бъде завършека на една нелесна година за много от състезателите, която започна през март на мотополигон „Порой“, град Поморие. По този повод вчера в Пресклуб България се проведе пресконференция, на която освен представителите на федерацията, присъстваха едни от фаворитите за златните медали в националното първенство: Димитър Грозданов и Кристиян Иванов (клас МХ65), Алекс Димитров (клас МХ85), Хакан Халми (MX2) както и Веселин Малинов и Мартин Тодоров (клас МХ). На нея стана ясно, че най-малките опоненти догодина ще се състезават при 85 сс мотоциклети заедно с Алекс и Жулиян Георгиев, като по този начин ще направят тази категория още по-интересна. Хакан Халми пък се е устремил да увеличи колекцията си с медала от клас МХ2, а Малинов и Мартин Тодоров са единствените сигурни шампиони до момента.

Какво се случи в РШ по мотокрос до момента?
Буквално „порой“ отнесе пилотите по време на първия кръг, който със сигурност печели и приза за „най-кален“, но пък даде възможност на най-подготвените да спечелят ценни първоначални точки за годината.

След Поморие, керванът се премести в Троян, за да отпразнува първомайските празници с една оспорвана надпревара в горещи атмосферни условия, подготвяйки състезателите за предстоящите „летни“ състезания. Две седмици след балканското състезание, пилотите се преместиха от южната страна на Стара Планина в Сливен, който отново прие мотокросистите с традиционния силен вятър и отлични условия за каране.

Дъждовете заваляха както обикновено в неделя вечерта и създадоха не малко трудности на организаторите на следващия кръг в Хасково, които домакинстваха следващата седмица. Специфичната почва на трасето там, подложи на доста изпитания пилотите, повечето от които бяха в поредна серия от четири състезания, но пък ги подготви за мотополигон „Козар Белене“, град Левски. Гореща събота, умерена неделя и много мотокрос сложиха своеобразна граница преди летния и есенния полусезон в мотокроса, който рестартира в края на Август на мотополигон „Ридо“, град Самоков. Масово участие на състезатели, отпочинали след ваканцията и готови за нова порция от три поредни състезания маркираха състезанието, което се оказа важна подготовка за „Отборната Купа на България“ която последва на мотополигон „Горна Росица“ в Севлиево.

След като отборните победители станаха ясни, мотополигон „Бършен“ в Сливен, даде възможност на всички които могат да поправят нещо от майското състезание да го направят и да се отправят за второто домакинство на троянци седмица по-късно.

Началото на октомври този път предостави други атмосферни условия, и най-точното определение за трасето в Троян бе, че прилича на „пластелин“ – идеално за каране, но в условията на люта конкуренция имайки в предвид, че финалът в Айтос наближава. И така се „изнизаха“ девет състезания и този уикенд предстои десетото за сезона, в което ще бъдат определени и републиканските шампиони за 2015-та.

Какво е положението в класирането?
При най-малките пилоти от клас МХ65, Кристиян Иванов (Тексим Моторспорт, 383т.) ще се нареди на бариерата с не-малък аванс и без право на грешка спрямо източноевропейския шампион в този клас за годината Димитър Грозданов (МХ Рейсинг Симитли, 341т). Християн Даков (Левски МХ Груп, 315т) вероятно ще бъде спокоен за бронзовото отличие за годината, но Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна, 234т), с един изпуснат кръг поради травма определено ще се бори за подиумното място в Айтос.

След осем състезания борба в клас МХ85, Жулиян Георгиев (Моторейсинг Варна, 378т) се установи на върха в класирането с 18 точки аванс пред Алекс Димитров (Мото Спорт Варна, 359т.). Алекс бе лидер в класирането до Троян, където обаче се появи с неотшумяла травма и положи неимоверни усилия да стартира и все пак да спечели точки, които могат да се окажат решаващи в Айтос. Виктор Касабов (Левски МХ Груп, 301т.) наблюдава от известно разстояние битката на Жулиян и Алекс, но му предстои важната задача да запази аванса си пред Румен Мирчев (Калабак 1969, 298т) ако иска да се окичи с бронза за годината. Мирчев обаче е силна серия и Виктор ще трябва да се потруди както обикновено.

Стигаме и до клас МХ2, където напрежението през годината допринесе за един наистина качествен мотокрос. В крайна сметка обаче, само един ще стане шампион и засега Хакан Халми (МСК Севлиево, 350т)е „натрупал“ достатъчно точки за първото място във временното класиране. 12 точки след него е Любомир Васев (МХ Шулц, 339т.), а Кристиян Ангелов (НСА Моторспорт, 312т) може да се раздели с бронзовото отличие само при пълна победа (50т.) на Валентин Роглев (Панчо Рейсинг Тийм, 262т.). Задачата на източноевропейския шампион за 2015 година – Валентин Роглев няма да е лесна обаче поради две причини: първата е, че Майкъл Иванов и Иван Петров, които не се борят за топ три класиране за годината, ще участват, а втората е свързана с падането и контузията му в Сливен, която все още не е напълно отшумяла както стана ясно в Троян.

Може би най-голямата интрига за сезона се разиграва в клас МХ1, където към момента Николай Йовчев (Несебър мото, 390т.) ще се постарае да спечели за пети път шампионската титла при 450 кубиковите мотори. Тук обаче се намесва Тодор Тотев (МСК Севлиево, 390т.) който е със същия брой точки… Йовчев, който има сериозен стимул да бъде коронясан пред собствена публика в Айтос или Тотев, който ще се опита да развали серията от четири титли на Николай в годината в която Тодор стана източноевропейски шампион? Твърде много въпроси и варианти, които оставяме за Айтос. Третото място в класа също е интересно и то ще се разиграе между Калоян Илиев (Калабак 1969, 328т) и Денислав Ангелов (Бяла Рейсинг, 294т.)

За финал, стигаме и до единствените два сигурни шампиона – Мартин Тодоров (Калабак 1969, 447т ) в клас МХ и Веселин Малинов (Панчо Рейсинг Тийм, 433т.) в клас МХ40 които след Троян могат да си отдъхнат поне малко. Останалите позиции в двата класа ще бъдат определени в Айтос, където наистина ни очаква една голяма битка и общо седем шампиона за сезон 2015-та!

Свободните тренировки, квалификациите и първият манш в МХ Айтос ще бъдат в събота, а официалното откриване на надпреварата е в неделя от 10:30 часа. След него са и състезателните маншове от всички класове.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.